Is nagellak een hormoonverstoorder?
Ingrediënten in nagellak en andere cosmetica producten zouden schadelijk kunnen zijn, maar voordat je nu direct naar de winkel rent om een nieuw flesje nagellak te halen, lees eerst even verder. Wij leggen je uit hoe het een en ander in elkaar zit en welke merken je wel veilig kunt gebruiken als je bijvoorbeeld zwanger bent of liever geen hormoon verstorende stoffen gebruikt!
Koop hier nagellak die geen hormoonverstorende ingrediënten bevatten ->
Is nagellak slecht voor je?
De meeste nagellak die je in de schappen van bijvoorbeeld Kruidvat, Etos of Action vindt zijn helaas regelrechte hormoonverstoorders. ( Dus eigenlijk kan je zeggen de massa geproduceerde goedkope nagellak en cosmetica merken en producten). Veel vrouwen staan er niet bij stil dat alles wat ze op hun huid smeren direct intrekt en in de bloedbaan terechtkomt. Dat geldt ook voor de giftige stoffen die in nagellak te vinden zijn. Deze stoffen werken als hormoonverstoorder en kunnen via jouw bloed ook terechtkomen. Zeker als je bijvoorbeeld zwanger bent dan kunnen deze stoffen bij je ongeboren baby komen. En dat wil je natuurlijk niet! Zembla heeft een aantal jaren geleden een rapportage gemaakt over hormoonverstoorders en daarin werd onder andere gesproken over nagellak als hormoonverstoorder.
Welke stoffen kan je beter vermijden in nagellak?
In de meeste nagellak soorten zitten tal van chemische ingrediënten. De 12 meest voorkomende ingrediënten met bijbehorende beschrijving vind je hieronder:
- Formaldehyde: dit middel zorgt voor verharding. Daarnaast is het een bewaarmiddel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat formaldehyde een kankerverwekkende stof is. Kan bovendien voor problemen zorgen bij de ademhaling.
- Tosylamide Formaldehyde: zorgt voor mooie glans en wordt als middel gebruikt om nagellak hard te laten worden. Deze giftige stof kan onder andere blaren, zwellingen, jeuk en irriatie veroorzaken.
- Tolueen: deze stof zorgt ervoor dat nagellak niet klontert en verdund wordt. Tolueen is de sterke geur die je ruikt als je nagellak opbrengt. Schadelijk voor de voortplanting en voor het ongeboren kind. Veroorzaakt onder andere hartkloppingen, duizeligheid, bewusteloosheid, verwarring en vermoeidheid.
- Ftalaten (Dibutylfalaat, DBP): een in de EU verboden stof, maar zeker iets om rekening mee te houden als je nagellak in het buitenland (bijvoorbeeld via Aliexpress.com) koopt. DBP is een weekmaker en voorkomt dat de nagellak barst als je je nagel stoot. Verder wordt het als emulgator toegevoegd om alle stoffen in de lak goed met elkaar te mengen en zorgt het voor glans. Het is een giftige stof die niet alleen voor een verstoorde hormoonbalans zorgt, maar ook nog eens in verband gebracht wordt met kanker. Kan ook geboortedefecten veroorzaken, evenals vroeggeboorte, niet goed ontwikkelde geslachtsorganen (vooral bij jongens) en onvruchtbaarheid.
- Kamfer: op het eerste gezicht lijkt kamfer niet schadelijk omdat het een natuurlijk middel is. Helaas gaat dit niet meer op, omdat kamfer tegenwoordig op chemische wijze uit terpentijnolie gehaald wordt. Via de nagelriem wordt deze stof in je bloed opgenomen. Kamfer is een stof die niet door de placenta tegen wordt gehouden en direct bij je ongeboren foetus terechtkomt. Het is bewezen dat miskramen veroorzaakt kunnen worden door kamfer. Verder veroorzaakt de stof, die in nagellak gebruikt wordt voor de houdbaarheid en flexibele laag, misselijkheid, irritatie van ogen, longen en huid.
- Trifenylfosfaat (TPHP): deze stof zorgt ervoor dat de nagellak hard wordt en mooi blijft. Staat bekend als hormoonverstoorder en is schadelijk voor het zenuwstelsel en immuunsysteem.
- Adsorbeerbare organische halogeenverbindingen (AOX) en Ethyl Tosylamide: twee uitermate giftige stoffen die je onder geen beding in je of op je lichaam wilt hebben.
- Lood: de meeste mensen weten dat lood ontzettend slecht is voor je gezondheid. Helaas zijn er nog steeds fabrikanten die lood verwerken in nagellak.
- Ethanolamine (DEA): deze stof zorgt ervoor dat de lak een crème achtige structuur krijgt. Het is echter een gevaarlijke en toxische stof die onder andere kanker aan diverse organen kan veroorzaken en gevaarlijk is voor kleine kinderen, doordat het nitrosaminen vormt.
- Propyleenglycol: is een oplosmiddel of verdikker. Irriterend voor ogen, huid en longen. Zorgt voor een versnelde opname van chemicaliën in het bloed.
- Xylene: maskeert de chemische geuren van nagellak. Werkt niet alleen als hormoonverstoorder, maar tast ook het zenuwstelsel aan. Kan irritatie aan huid, ogen en longen veroorzaken.
- Parabenen: een stof die je niet alleen in nagellak, maar ook in verzorgingsproducten zoals shampoo en douchegel tegenkomt. Parabenen zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn. Veel van deze parabenen bootsen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na, wat kan leiden tot verstoring van de hormoonbalans. Daarnaast zorgt het in combinatie met UVB straling voor DNA beschadiging.
- Siliconen: worden aan nagellak toegevoegd om deze sneller te laten drogen. Verstoort de hormoonbalans en breekt niet af in wateroppervlakken.
Welke nagellak merken zijn wel veilig?
Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer cosmetica merken die nagellak maken met minder schadelijke ingrediënten erin. Deze zijn dan meestal gecertificeerd met het “Ten free” certificaat. De merken die wij verkopen die op deze wijze gecertificeerd zijn vind je hieronder:
Wil je alle nagellak bekijken die wij verkopen? Striplac en nagelverzorging