Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Hier vind je het voordeel pakket met alle producten die je nodig hebt bij acne ->
Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen ter hele wereld en erg vervelend. Hoewel acne over het algemeen wordt geassocieerd met tieners en de puberteit, is het een feit dat je op elke leeftijd puistjes kunt krijgen.
Acne is eigenlijk niets anders dan een overproductie van talg, een te veel aan dode huidcellen en een slechte huidbacteriën: Propionibacterium acnes
Hormonen spelen er ook een rol in, door een onbalans in de hormonen kan de talg productie gestimuleerd worden en de bacterie zijn gang gaan. Want deze bacterie is gek op talg.
Je kan acne krijgen in je gezicht maar ook op je lichaamshuid zoals rug, hals, borst,
Propionibacterium acnes is een bacterie die je veel op de huid voorkomt en het is de grote veroorzaker van Acne (lees hier wat acne is). Iedereen heeft deze bacterie bij zich maar als de omstandigheden van de huid, de goede en slechte bacteriën niet in balans ( microbioom) zijn dan kunnen ze toeslaan. Ook door ene onbalans in de hormonen kan er onbalans in de huid ontstaan in de huid en kan de bacterie toeslaan.
Deze bacterie is gek op talg en kan zich dankzij de overmatige talg goed vermenigvuldigen, diep in de porie. Ophoping van dode huidcellen aan het oppervlak van de huid en aan de binnenkant van de porie belemmert de vrije uitvloeiing van talg over de huid. Samen met huidirritatie die wordt veroorzaakt door huidverzorgingsproducten of zonlicht, leiden deze omstandigheden tot acne.
Er zijn een heleboel soorten acne te onderscheiden. Iedere soort heeft weer zijn eigen kenmerken.
Acné Vulgaris
Dit is eigenlijk de meest voorkomende vorm van acné. Vulgaris betekent in het latijns ook “gewoon’. Het is de gewone acné met een milde vorm van de verschijnselen zoals comedonen en ontstekingen.
Acné Comedonia
Deze vorm van acné heeft vooral comedonen ( ook wel mee-eters genoemd). Door de vele talg ophopingen ziet de huid er hobbelig en onregelmatig uit. Ontstekingen komen bij deze huid nagenoeg niet voor.
Acné Conglobata
Deze ernstige vorm van acné bestaat vaak uit veel grote ontstekingen zoals papels en pustels. Het kan voorkomen op het gezicht maar komt vaker voor op de huid van de rug.
Acné Excoiée de jeunes filles
Deze acne soort komt vaak voor bij jonge meisjes en vrouwen. Als je het vertaald vanuit het frans dan zegt het letterlijk: “Acné opengekrabbeld jonge meisjes”. Meisjes die last hebben van de gewone acne en eigenlijk helemaal geen acné hebben maar onbewust aan de huid gaan krabben waardoor er door bacteriën ontstekingen ontstaan.
Acné Tarda
Deze vorm van acné komt voor bij vrouwen van boven de 25 jaar. Dit is vaak een gevolg van een hormonale stoornis of hormonale wisseling.
Acné rosacea
Deze vorm van acne kan lijken op acné vulgaris, echter ontbreken hierbij de comedonen (mee-eters) en zien we juist overmatige roodheid, eventueel gesprongen vaatjes, papels en pustels (oppervlakkige bultjes en milde ontstekingen.
Het verschil tussen acne, puistjes en een onzuivere huid zit in de ernst, oorzaken en duur van de huidaandoening. Hier een overzicht:
Wat is het? Een puistje is een tijdelijke ontsteking van een porie door overtollig talg, bacteriën en dode huidcellen.
Kenmerken:
Wat is het? Een huidtype dat snel last heeft van verstoppingen, mee-eters en puistjes zonder direct een medische aandoening te zijn.
Kenmerken:
Wat is het? Een huidaandoening die ontstaat door ontstoken talgklieren en bacteriën (Propionibacterium acnes), vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen.
Kenmerken:
Goede verzorging is erg belangrijk bij acne. Hier lees je tips wat je aan acne kan doen om het zo veel mogelijk kan verminderen
Acne is een huidprobleem waarbij goede verzorging heel belangrijk is! De huidtherapeut gaf ons de volgende tips:
Er is helaas geen wondermiddel waardoor je acne verdwijnt en nooit meer terugkomt. Er zijn wel enkele middelen beschikbaar die de acne kunnen verminderen.
Acne wordt vaak veroorzaakt door de onbalans in de hormonen, maar het is lastig om geheel uit zichzelf te genezen als je er helemaal niet mee doet. Vaak zie je dan naderhand toch nog overblijfselen van acne zoals littekentjes of grove poriën.
Als je de huid goed reinigt, verzorgt en beschermt dan is de kans dat het na de puberteit vanzelf minder wordt groter! Mits je zelf niet gaat pulken of krabbelen. Laat het verwijderen van je onzuiverheden aan een schoonheidsspecialist eover.
Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je gezicht elke dag met lauw water. Je kunt hierbij zeepvrije zeep gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de Loveli facewash of de Ann Kathy facewash. Beide bevatten geen irriterende ingrediënten. Je koopt dit bij de drogist. Droog je huid daarna voorzichtig af.
Wrijven, scrubben en veel wassen irriteert de huid en helpt niet.
Knijp puistjes niet uit. Krab of peuter er ook niet aan. Want hierdoor kun je littekens krijgen.
Gebruik je make-up? Gebruik dan make-up zonder olie. Haal de make-up elke dag van je gezicht.
Wil je een crème smeren op je huid? Bijvoorbeeld een dagcrème of een zonnebrandcrème? Gebruik dan een product zonder olie. Je huid kan door olie vetter worden.
Er is geen goed onderzoek gedaan om te weten of bepaald eten of drinken helpt tegen acne. Merk je toch dat je elke keer na bepaald eten meer puistjes krijgt? Dan kun je wel proberen dit een tijdje niet te eten. Zorg daarbij wel dat je gezond blijft eten.
Veel in de zon zitten helpt niet tegen acne. De zonnebank helpt ook niet. Smeer in de zon altijd een olievrij product met SPF zoals bijvoorbeeld de Decaar BB cream
In een vochtige omgeving kunnen puistjes erger worden door de zon. Bijvoorbeeld in de tropen.
Heb je toevallig net een puistje als je naar school moet of uit wilt gaan, dan wil je die natuurlijk weg hebben. Het is heel belangrijk dat je dat niet dagelijks doet, maar dat overlaat een de schoonheidsspecialiste.
Maar voor deze keer wil je natuurlijk wel dat je het weg kunt halen. Zo ga je te werk:
Enkele veelvoorkomende boosdoeners zijn zuivelproducten; met name magere melk, vanwege de potentiële hormonale invloed. Bovendien kunnen individuen nadelige reacties ervaren op specifieke voedingsmiddelen zoals chocolade, varkensvlees, cafeïne of gekruid voedsel.
Het kan iedereen gebeuren: Je hebt heerlijk een paar dagen doorgebracht in de zon, je hebt je goed ingesmeerd, maar ineens krijg je allemaal rode pukkeltjes op je armen rus en schouders. Het lijkt op acne maar dat is het niet. Het is zonneacne of zomer puistjes.
Deze puistjes ontstaan door het te veel aan licht op de huid. Dit samen met de vette zonnebrand die je gebruikt en het zweet dat uit je poriën komt. Hierdoor raken de poriën verstopt en kan de talg die de huid van nature produceert niet naar buiten. Hierdoor verstoppen de poriën en als er dan een kleine bacterie bijkomt krijg je puistjes.
Het is lastig om het voor % te voorkomen. Maar de volgende dingen kan je wel doen om het zo veel mogelijk te voorkomen.
Heb je toch puistjes gekregen van de zon en de zonnebrand? Zorg dan goed voor je huid met de volgende dingen:
Geen puber en toch acne. Het komt vaak voor. Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen die wij als specialistes zien. Meestal komt dit voor rond de puberteit. Meestal is het rond je 20e wel over, met hier en daar een elke uitschieter. Maar wat nou als geen puber bent en toch acne hebt? Hoe het komt en wat je eraan kan doen lees je hieronder.
Hier vind je het voordeel pakket met alle producten die je nodig hebt bij acne ->
Acne rond je 30e wordt ook wel Acne Tarda genoemd. Het is erg vervelend om acne te hebben, laat staan na je 30e. Je hebt dan het idee dat je die puberteit toch inmiddels wel hebt gehad. Het kan ook erg pijnlijk zijn, die acne. Helaas los je met camoufleren niet veel op. Sterker nog, het kan er zelfs erger van worden. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Hormonen zijn de grootste boosdoener bij acne. Dus ook bij acne tarda. In je puberteit gaan de androgene hormonen toenemen waardoor je lichamelijk veranderd. Deze hormonen zorgen ook voor toename van talgproductie, extra verhoorning van de huid. Door de te veel aan talg en verhoornde huid verstoppende poriën gemakkelijker en als je dan bacteriën erbij krijgt, ontstaan er puistjes.
Als je 30+ bent dan kan het ook hormonaal zijn. Want vlak voor de menstruatie neemt de vrouwelijke oestrogene hormonen af en neemt de mannelijke androgene hormoon iets toe. Dit kan een toename betekenen van talg productie. Hierdoor kan deze periode de acne dus ineens opvlammen, vooral als je hormoon gevoelig bent.
Er zijn zeker medicijnen die een arts kan voorschrijven tegen acne. Maar houdt wel in de gaten dat het om symptoom bestrijding gaat en dat je de oorzaak moet zien te vinden om het helemaal goed aan te pakken. Deze medicatie schrijft de arts geregeld voor:
Nou deze medicatie die we hierboven hebben beschreven is zeker niet altijd aan te raden! We zullen een tipje van de sluier oplichten:
Als je last hebt van acne dan wil je daar natuurlijk zelf ook iets aan bijdragen. Er zijn een aantal dingen die je goed zelf kan doen thuis. Je leest het hieronder:
Goed reinigen is het aller belangrijkste bij acne.
Gebruik altijd een MILDE reiniger. Ook wanneer je geen make-up draagt is het belangrijk om de huid elke avond te reinigen, om de huid vrij te maken van talg, vuiltjes en de toxines van de huid eigen bacteriën. Kies niet voor een agressieve gel- of schuimreiniger, deze droogt de huid uit, waardoor de talgklieren talg gaan overproduceren.
Verzorg je huid goed
Door de huid goed te verzorgen met een (olievrije) crème help je de huid beschermen. Wanneer je niet smeert, droog je de huid uit, waardoor de talgklieren talg gaan overproduceren. Kies voor een olievrij product dat lekker snel intrekt.
Scrub de huid minimaal één keer per week
Scrubben is belangrijk bij acne. Dode huidcellen zijn namelijk mede veroorzaker van de acne. Gebruik hiervoor een zacht scrub of met een peeling-product zonder korrel. Een korrel in je scrub is voor actieve acné niet geschikt, omdat de korrel de huid bij de ontsteking kapot kan maken.
Verschoon om de dag je kussensloop
Als je last van acné hebt dan is het verstandig om je kussensloop om de dag te verschonen. In de nacht herstelt de huid en koen de afvalstoffen uit de huid, op je kussen. In je kussensloop broeien veel bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken. Daarnaast produceert een ontstekingsgevoelige huid vaak ook meer talg en tijdens het slapen zal dit in de kussensloop trekken. Gebruik op de eerste dag de ene kant van je kussensloop en de 2e dag draai je het om. Zo heb je minder herbesmetting van bacteriën. Tip: Strijk je kussensloop voor extra doden van bacteriën.
Let een beetje op je voeding
Acné heeft niet alles met voeding te maken, want het wordt veroorzaakt door talg, dode huidcellen en bacteriën, maar ongezonde voeding (denk aan witmeelproducten, geraffineerde suikers, verzadigd vet, alcohol) kan de darmflora en hormoonbalans verstoren en zorgen voor een slechte afvoer van afvalstoffen. Dit kan resulteren in onzuiverheden in de huid, doordat de afvalstoffen niet via de juiste weg het lichaam verlaten. Het verhelpen van darmproblemen kan zichtbaar acné verbeteren.
Drink voldoende water
Water drinken helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
Maak een afspraak bij een schoonheidsspecialist!
Laat je huid met rust
Als je puistjes en mee-eters hebt is het belangrijk om je huid zoveel mogelijk met rust te laten. Dep je huid na het wassen voorzichtig droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet.
Niet uitknijpen, niet peuteren
Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes door herbesmetting van de bacteriën in de puistjes en er kunnen littekentjes door ontstaan. En als je een puistje met een gele kop toch wilt weghalen, gebruik dan een comedonen prikker die steriel is. Prik ermee in het gel kopje en duw zacht met tissues om je vingers aan de zijkant van het puistje. Maar doe dit nooit hard! Alleen open mee-eters kun je eventueel voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers. Druk ze niet uit met je nagels. Je kunt open mee-eters ook uitdrukken met een comedonen-drukker (een minilepeltje met een gaatje in het midden).
Staar je niet blind op je voeding
Vaak wordt gedacht dat er een verband is tussen bepaalde voedingstoffen en acné. Maar het is niet officieel aangetoond dat suikers, chocolade, melkproducten, varkensvlees en vette voeding invloed hebben op acné. Al zal het ook zeker de acné niet verbeteren ;-) Dus een beetje opletten kan geen kwaad, maar probeer het niet te overdrijven.
Blijf uit de zon
Soms wordt te onrechte gedacht dat zonlicht een uitdrogende werking zou hebben tegen acne. Helaas is dit niet zo, wel lijkt het zo omdat de acne minder opvalt wanneer de huid wat bruiner is. Ook een hoogtezon of zonnebank helpt niet. De huid met acne heeft juist kans op pigment vlekjes waar de puistjes zitten. Omdat de huid daar gevoeliger is gaat de huid meer melanine produceren op de plek en kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Kijk ook altijd uit dat je niet verbrandt en gebruik een zonnebrandcrème met minimaal factor 15 en het liefste olievrij.
Als je last hebt van acne, zijn er specifieke ingrediënten die effectief zijn in het behandelen en voorkomen van puistjes, ontstekingen en verstoppingen. Hier zijn de beste ingrediënten voor een acnebehandeling:
Exfoliërende & Ontstekingsremmende Ingrediënten
Ontstekingsremmende & Talgregulerende Ingrediënten
Antibacteriële & Acnebestrijdende Ingrediënten
Huidherstellende & Verfijnende Ingrediënten
Kalmerende Ingrediënten (om irritatie te verminderen)
Als je een acne-gevoelige huid hebt, wil je make-up gebruiken die je huid niet verstopt en de ontstekingen niet erger maakt. Hier zijn de beste make-uptips voor een acne huid:
Mannen, ze hebt er allemaal wel eens last van, de meesten tijdens de tienerjaren: acne. Laat die periode nu ook het moment zijn dat je zowel letterlijk als figuurlijk de baard krijgt. Net als je wilt beginnen met scheren krijg je er een extra obstakel bij: jeugdpuistjes. Vervelend! Voor iedereen die last heeft van acne, van beginnende scheerders tot ervaren mannen, heb ik op een rijtje gezet waar je allemaal op moet letten.
Het is natuurlijk een erg onhandige timing van je lichaam, dat die net op het moment dat je je bewust begint te worden van je uiterlijk en je je eigen identiteit begint te ontwikkelen, met acne op de proppen komt. Tel daar nog bij op dat je beginnende baardgroei geschoren zal moeten worden, wat met acne makkelijker gezegd dan gedaan is. Slechte scheergewoontes kunnen bovendien de uitbraak van acne vermeerderen.
Acne: iedereen heeft er wel eens last van (gehad), de een wat meer dan de ander. Daar kun je niets aan doen; wel aan hoe je ermee omgaat. Goed aan je scheercarrière beginnen bijvoorbeeld.
Lange haren kunnen de huid irriteren, maar scheren zelf is ook belastend voor de huid. Bij stuk geschoren puistjes kunnen bacteriën extra ontstekingen en irritaties veroorzaken. Meer acne is dan het resultaat. Vind voor jezelf de ideale scheerfrequentie. Elke dag scheren kun je beter vermijden; om de 2 tot 3 dagen scheren kan een betere optie zijn.
Het antwoord op deze vraag is een makkie: scheer altijd nat! Reinig je gezicht voor het scheren met lauwwarm water of gebruik een milde reinigingsgel in plaats van gewone zeep. Ervaar het comfort van het natscheren na een goede voorbereiding. Minder huidspanning en zachte baardharen zijn ingrediënten die jouw scheerbeurt tot een goed einde brengen. Gebruik ook een schoon en scherp mes. Optimaal is het je mes na de scheerbeurt met een desinfectant te behandelen. In de handige sprayflacon verdeel je de desinfectant eenvoudig op het mes. Bacteriën krijgen geen kans tot overleven én je scheermesje blijft lager scherp als bonus!
Elektrisch droogscheren is vaak waar jonge instap-scheerders als eerste naar grijpen. Dat elektrische scheerapparaten de baardharen meer stuktrekken dan afsnijden maakt dat de kans op ingegroeide baardharen inclusief ontstekingen toeneemt. Door trilling en warmteontwikkeling verdikt en verhardt de huid, wat de kans op ingroeiende baardharen vergroot.
De telkens weer warm wordende scheerkop is een kweekvijver van bacteriën. Uit ervaring met onze klanten kunnen we concluderen dat natscheren - mits juist toegepast - de voorkeur geniet, ook bij een huid met acne.
Kies altijd voor een goed scheermes. Kies voor een enkelbladig scheersysteem, dat is bij acne beter dan een meerbladig scheersysteem.
Om je huid het beste te beschermen moet je ook met andere verzorgingsproducten erop letten wat je precies wel en niet op je gezicht smeert. Gebruik het liefst geen producten die alcohol bevatten: kies liever voor niet- of mild geparfumeerde, hypoallergene en parabeenvrije producten. Zeker bij een huid met aanleg voor acne gebruik je beter producten samengesteld uit natuurlijke producten. Zo verzacht en verbeter je de huid en tref je de juiste voorbereiding voor een goed scheerresultaat.
Ik krijg heel veel positieve reacties op de producten van onder meer: Loveli Beard and facewash (milde reiniging op natuurlijke basis) , Decaar oxygengel ( kalmerende verzorging tegen puistjes). Vermijd scheerschuim of -gel uit een spuitbus. Scheerschuim verkregen uit scheerzepen en -crèmes op natuurlijke basis zijn voor jouw huid de beste optie.
Nu je weet wat voor scheermes je moet gebruiken en welke producten het beste werken tegen acne is het tijd om met scheren te beginnen. Maar hoe?
Na het scheren kun je het best de huid droogdeppen met een handdoek. Gebruik als nabehandeling een natuurlijke aluinsteen. Vaak zijn mannen met een onrustige huid gebaat bij het gebruik van zo’n licht desinfecterende nabehandeling. Eventuele wondjes worden op een milde wijze gestelpt. Vervolgens de huid kalmeren met de Decaar oxygengel of een andere aftershave balsem.
Wederom geldt: géén alcohol.
Bij Club Viva Donna spaar je bij alle aankopen die je doet voor punten. Met deze punten spaar je voor korting Daarnaast wordt je als eerste op de hoogte gehouden van nieuwigheden en promoties. Maak vandaag nog een account aan en dan spaar je vanaf vandaag al voor hoge kortingen! Maak hier een account aan.
Sandra helpt je graag!
Neem contact op