Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Heb jij ooit geweten dat er in veel verzorgingsproducten en make-up plastics zitten? Het gaat om zogenaamde microplastics. Wij weten het al een hele tijd en zijn daarom gaan kijken naar betere cosmetica zonder die microplastics. We vertellen je hieronder meer over de microplastics, in welke producten ze zitten en hoe je kunt zien of ze in jouw producten zitten.
Op de etiketten van cosmetica is het niet altijd even makkelijk terug te vinden, maar het kan er toch in zitten: plastic. Geen grote stukken, maar kleine deeltjes van 0,5 millimeter of kleiner, ook wel microplastics genoemd.
Deze microplastics zijn terug te vinden in het basismengsel van sommige verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld in shampoo, tandpasta, foundation, (zonnebrand)crème en lipstick. Ze kunnen ervoor zorgen dat het product beter werkt. Zonnebrandcrème wordt er beter smeerbaar door, shampoo en conditioner beter uitwasbaar en deodorant effectiever.
Daarnaast heb je nog microplastics die bewust zijn toegevoegd voor de scrubwerking. Deze deeltjes, ook wel microbeads genoemd, zitten vooral in scrubs en tandpasta.
Gelukkig zijn er steeds minder microbeads in de producten te vinden. De Europese cosmetica-industrie heeft besloten microbeads vrijwillig uit deze producten te verwijderen. Dit gebeurt in fases. Vanaf 2020 moeten ze daaruit verdwenen zijn. Momenteel is 98 procent van de producten al vrij van deze plastics, die worden vervangen door natuurlijke ingrediënten zoals vruchtenpitten, zand en gemalen bamboe.
Als je je haren wast met een gewone shampoo, je gaat douchen en afwassen komen microplastics in het water terecht. De NCV stipt aan dat de cosmeticawereld 0,3 procent (35.000 ton) bijdraagt aan het totale aantal plastic dat in zeeën en oceanen terechtkomt (12,2 miljoen ton).
Het is zelfs zo dat je bij sommige lipsticks letterlijk microplastic op je lippen smeert. Deze plastics zijn toegevoegd zodat de lipstick lang blijft zitten. Misschien slik je het zelf wel in. Het lijkt me dat je als consument wilt weten wat het effect daarvan is. Wel worden cosmeticaproducten voordat ze op de markt komen uitvoerig beoordeeld op veiligheid.
Microplastics kunnen net als de microbeads worden vervangen door natuurlijke materialen. Helaas is er voor sommige ingrediënten nog geen goede vervanger gevonden. Sommige producten zouden dan helemaal opnieuw ontwikkeld moeten worden. Maar gelukkig komen er wel steeds meer plastic vrije producten op de markt. Zoals voetencreme, tandpasta, shampoo, conditioner, enz
De plastic Soup foundation verwacht dat er over tien tot twintig jaar geen plastic meer in cosmetica zit. Het kost tijd en geld, maar ik ben er wel van overtuigd dat het gaat veranderen.
Hieronder zie je een foto van het merk Loveli. Loveli gebruikt geen plastic in zijn producten en als het kan gebruiken ze suikerriet om tubes van te maken. Wil je de Loveli producten een beter bekijken? Klik dan op de foto hieronder.
Als je liever geen plastic in je cosmetica of verzorgingsproducten wil, dan zal je goed moeten zoeken. Dat wordt dus lezen op de verpakkingen. Op de ingrediëntenlijst van de producten zijn plastics terug te vinden onder polymeren, maar niet alle polymeren zijn plastics.
De Plastic Soup Foundation heeft lijsten samengesteld waar alle 550 polymeren die plastic bevatten op staan. Wil jij weten of er schadelijke polymeren of wel microplastics in jouw producten zitten download dan deze app: Beat the Microbead-app
Ook kan je letten op bepaalde keurmerken letten op keurmerken zoals Ecocert Organic & Natural, NaTrue, Cosmebio Bio & Eco, BDIH en het Europees Ecolabel.
Als je het onderstaande logo op je verpakking hebt staan dan weet je dat je producten plastic vrij zijn!
Gelukkig zijn er ook steeds meer merken die werken met tubes van suikerriet. Deze tubes vind je onder andere bij Decaar en bij Loveli.
Hieronder zie je een foto van ZAO make-up. Bekijk de producten snel door op de foto te klikken!
Wat vind jij van plastic in cosmetica? Laat een reactie achter onder dit artikel.
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna
_____________________________________________________________________________
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen