Wasverzachter is geen wasmiddel
Even voor de duidelijkheid: wasverzachter is geen wasmiddel. Het maakt de was niet schoon, maar wel zacht. Het wordt in de wasmachine op het laatst, bij het spoelwater, aan de was toegevoegd. Het hecht vooral goed aan katoenen kleding ( bijvoorbeeld handdoeken) en wol. Het laat een laagje achter waardoor de stoffen zacht en soepel aanvoelen. Want in feite wordt de stof niet zachter, maar voelt het door het (vettige) laagje, zacht aan. De frisse geur ontstaat door de parfum die in wasverzachter zit.
Wat doet wasverzachter?
Wasverzachter creëert een laagje over het textiel. Wasverzachter is in de basis dan ook niet bedoeld om lekker te ruiken, maar om te verzachten. Dat laagje stikt het textiel en daarmee ook je huid. Je gaat, met name zomers zul je dit merken, meer transpireren doordat er veel minder ventilatie is, je huid kan geïrriteerd raken of er kan uitslag ontstaan. Daarnaast tast het langzaam als een sluipmoordenaar je kostbare textiel aan. De stoffen worden sneller vaal waardoor je waarschijnlijk sneller afscheid zult nemen van kledingstukken. Wat zonde is voor je portemonnee en het milieu! We zouden namelijk moeten consuminderen.
Een ander nadeel van dit ‘vettige’ laagje is dat dit op de huid irritaties kan geven. De parfum die in wasverzachters zit, kan ook leiden tot jeuk. Vooral voor mensen met een gevoelige huid of voor baby’s.
Kijk ook uit met wasverzachter te gebruiken tijdens het wassen van je handdoeken. Om handdoeken minder hard uit de wasmachine te laten komen, wordt er vaak wasverzachter bij gedaan. Daarna in de droger en ze zijn weer zacht. Maar zoals eerder gezegd heeft het middel een afsluitende werking. Dat geldt ook voor handdoeken en dat kan invloed hebben op de droogtijd in de droger. De droger bepaalt met sensoren hoe lang het nodig heeft om te drogen. De kans bestaat dat door de wasverzachter de was niet goed droogt.
Was dit vooral niet met wasverzachter
Zo zijn er nog een aantal dingen die u beter niet kunt wassen met wasverzachter. Theedoeken en microvezeldoeken. Zij kunnen het vocht door het middel niet meer goed opnemen. Was dus sportkleding ook niet met wasverzachter, dat belemmert de doorlaatbaarheid van de kleding. Babykleren, want het middel kan door de parfum en door de stoffen die erin zitten leiden tot irritatie aan de huid. Ook waterafstotende kleding verliest zijn kracht, net als kleding waar veel elastan inzit, is niet gebaat bij wasverzachter.
Wasverzachter is niet goed voor de wasmachine en het milieu
Het gebruik van een wasverzachter kan ook schade opleveren aan de wasmachine. De vettige stof, blijft achter in de machine en kan daardoor vetluis veroorzaken. En hoewel het middel veilig is om te gebruiken, is het behoorlijk belastend voor het milieu. De stoffen die erin zitten breken niet makkelijk af.
Het beste alternatief voor wasverzachter is wasparfum
Als je dit hierboven allemaal leest dan wil je geen wasverzachter meer! Al met al een overweging waard op naar een alternatief op zoek te gaan voor lekker ruikende was. Wasverzachter heeft ook een anti statische werking, dat is in de wintermaanden vaak een reden waarom het middel gebruikt wordt. Maar voor zowel de geur van de was als het anti statische zijn alternatieven. Neem een lekker geurend vloeibaar wasmiddel, maak regelmatig de wasmachine schoon (want daardoor kan was ook gaan stinken), ga op zoek naar een anti statisch middel en ga wasparfum gebruiken!
Stap daarom vandaag nog over op wasparfum. Dan weet je dat je een kwalitatief goed en veilig product gebruikt voor je textiel, het milieu en de wasmachine. Muf wasgoed is verleden tijd!