Vanwege Blackfriday en December cadeaus kunnen pakketjes vertraging oplopen in de levertijd ivm met drukte bij Post NL .
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Als je last hebt van schommelende hormonen, dan kan dat flink wat effect hebben op je lichaam. Bijvoorbeeld op je humeur, op je concentratie, je eetlust en nachtrust. En helaas, soms ook op je huid. Duizenden vrouwen zien iedere maand weer precies hoe laat het is in de spiegel: De ene keer zien ze puistjes, nog meer puistjes, dan weer droogte en soms juist extra gevoeligheid – en die cyclus herhaalt zich iedere maand steeds opnieuw. Hormonen kunnen helaas een rommeltje maken van je huid, vooral in de tweede helft van je cyclus. Maar het goede nieuws is: je kunt er een beetje op anticiperen in je huidverzorging. In deze blog ga ik je alles vertellen over puistjes tijdens en rond je menstruatie. Hopelijk heb je er iets aan. Veel leesplezier.
Deze huidverzorging helpt perfect bij puistjes die ontstaan tijdens je menstruatie ->
Als je iedere maand last hebt van puistjes tijdens de menstruatie, dan komt dat door hormonale schommelingen, met name een verhoogd niveau van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen stimuleren de talgklieren, waardoor ze meer talg produceren. Je krijgt dus meer talg op je huid. Dit talg kan zich vermengen met dode huidcellen en bacteriën, wat resulteert in puistjes.
Doordat je tijdens je menstruatie wisselingen hebt in je hormonen, kun je ineens puistjes krijgen vlak voordat je ongesteld wordt. Dit komt doordat de hormonen oestrogeen en progesteron de talgproductie stimuleren. Als talgproductie samen met dode huidcellen en bacteriën de poriën verstoppen, dan kan dat puistjes en of mee-eters veroorzaken.
Als je last hebt van acne en je wilt weten of het hormonaal is, dan is dat niet zo heel moeilijk om te weten. gewone acne dat heb je de hele maand door meestal evenveel. Als je hormonale acne hebt dan is het gedurende de maand echt verschillend. In de eerste 2 weken is je huid afwisselend droger en rustiger, de andere 2 weken is je huid onrustiger met puistjes.
Als je last hebt van hormonale acne( puistjes rond je menstruatie), dan is het belangrijk om een goede beautyroutine te ontwikkelen. Zo'n beautyroutine houdt in:
Als je last hebt van gewone acne, dan heb je de hele maand door acne. Het kan soms iets meer of iets minder zijn, maar het gaat niet echt weg. Ook zijn de ontstekingen vaak erger als je echt acne hebt.
Als je hormonale acne hebt, dan is het gedurende de maand echt verschillend. In de eerste 2 weken van de maandcyclus is je huid afwisselend gevoeliger, droger en rustiger, de andere 2 weken is je huid onrustiger met puistjes. Hoe de huid zich houdt tijdens de menstruatie en welke weken van de maand het erger is vertel ik je verder in deze blog.
Op welke leeftijd hormonale acne stopt is lastig te zeggen. Sommige vrouwen hebben nog acne als ze richting de overgang gaan, of juist weer als ze in de overgang zitten. hormonen doen soms gekken dingen en iedereen reageert er toch weer anders op.
Wel is het zo dat de meeste gevallen van hormonale acne, dus puistjes rondom je menstruatie, voorkomen tijdens de puberteit. Puberteit loopt ongeveer van 10 tot 18 jaar. Al is dat natuurlijk per persoon verschillen.
Je kunt hormonale acne niet helemaal voorkomen, omdat je geen volledige controle hebt over je hormonen. Waar je wél voor kunt zorgen is dat je gezond eet en dat je voldoende slaap krijgt. Door gezond te eten stabiliseer je je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk. Ook bewegen kan helpen met de schommelingen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je zorgt voor een goede hygiene zoals de huid goed verzorgen.
Iedere week van de menstruatie kan de huid anders aanvoelen. Welke week je wat kan verwachten ga ik je snel vertellen:
In deze eerste week van de cyclus is het niveau oestrogeen altijd laag, maar het begint weer langzaam te stijgen. Misschien heb je nu wel last van een droge huid? Zorg dat je vochthuishouding van je huid op peil blijft en gebruik extra hydraterende ingrediënten. In deze periode is je lichaam ook wat gevoeliger dan anders vanwege een toename van de hoeveelheid prostaglandines ( ook wel progesteron genoemd). Behandelingen als waxen of epileren kunnen nu bijvoorbeeld pijnlijker zijn. Ook is het nu extra belangrijk dat je je huid beschermt tegen uv-schade met een goed zonnebrandproduct zoals bijvoorbeeld een dagcreme met minimaal SPF 30.
De tweede week van de menstruatiecyclus, ofwel de week nadat je ongesteld bent geweest, is skinwise de ‘mooiste’ week. In dit deel van de cyclus bereikt de hoeveelheid oestrogeen een piek en ontstaat er een mooie balans met het andere vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. De huid ziet er nu zacht en stralend uit, en is goed gehydrateerd. Maar, hoe rustig en mooi de huid er nu ook uitziet, blijf trouw aan je beautyregime. Want de hormooncyclus is ondertussen alweer in volle gang aan het afstevenen op een nieuwe eisprong, en de daarmee gepaard gaande daling van de hoeveelheid oestrogeen.
De meeste huidklachten treden op in het tweede deel van de cyclus, in week 3 en 4 zullen we maar zeggen. Na de eisprong dus, die ongeveer op de helft plaatsvindt, zo’n veertien dagen voor de menstruatie. Dit is ongeveer aan het begin van week 3. Dat is de ‘slechtste’ tijd voor de huid. Na het bereiken van een piek, begint de hoeveelheid oestrogeen nu te dalen en krijgt testosteron 'meer speelruimte'. Deze ‘mannelijke verschuiving’ heeft onder meer effect op de talgproductie; deze neemt toe. Hierdoor kunnen de poriën gaan verstoppen en puistjes de kop op steken.
Na de ergste ellende op je huid – en een hoop andere vervelende klachten als een opgeblazen buik en pijnlijke borsten - begint dan aan het einde van week vier de menstruatie zelf.
Ja zeker, het gebruik van de anticonceptiepil heeft effect op de huid. Afhankelijk van het type pil kunnen bepaalde huidklachten als puistjes verergeren en soms ook verbeteren. Sterker nog: er zijn anticonceptiepillen die speciaal worden voorgeschreven bij ernstige acneklachten. Wel is het belangrijk om te lijken of de voordelen van de pil op de huid, opwegen tegen de nadelen voor je lijf. Het zijn natuurlijk wel hormonen die je gaat slikken.
Probeer altijd eerst met een schoonheidsspecialist of huidtherapeut een goede beautyroutine te ontwikkelen en als dat echt niets uithaalt, overleg dan goed de voor en nadelen met je huisarts.
Heb je nog vragen of een aanvulling op mijn blog? Laat dan een reactie achter in de comments.
Stralende groetjes Sandra van Viva Donna