Wat zijn jeugdpuistjes?
Acne vulgaris is de medische term voor wat in de volksmond acne wordt genoemd en betekent letterlijk "jeugdpuistjes". Acne is een huidaandoening dat zich uit in mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en onderhuidse ontstekingen (noduli).
Acne komt voor op de plekken waar zich de talgklieren bevinden. Het uit zich daardoor in puistjes op het gezicht, de kin, het voorhoofd, de borst, op de rug, in de nek of op de schouders.
Anders gezegd is acne vulgaris dus een aandoening van de talgklieren. Hoe zit dit nu?
Wat merk je bij jeugdpuistjes?
Bij acne / jeugdpuistjes krijg je verschillende puistjes:
- puistjes met een wit bultje
- puistjes met een zwart puntje: mee-eters
- rode puistjes
- puistjes met een geel bultje
De puistjes kunnen soms kleine littekens geven.
Hoe ontstaat jeugdpuistjes?
Jeugdpuistjes ontstaat door twee factoren. Allereerst door een sterke verhoorning (opeenhoping van dode huidcellen) als gevolg van een verhoogde talgproductie. Ten tweede komt het door de cutibacterium bacterie, voorheen bekend als de propionibacterium acnes (p.acnes bacterie). De combinatie van deze twee leidt uiteindelijk tot het ontsteken van de huid, dit heeft eerst wat meer uitleg nodig.
Talgklieren voorzien onze huid van huideigen vetten en vocht. Wij hebben deze huideigen vetten (talg) nodig om onze huid soepel te houden en om de huidbarrière, onze natuurlijke huidafweer, goed in stand te houden.
De normale talgproductie zal niet zomaar leiden tot acne, er zijn meerdere factoren die dit beïnvloeden. In de puberteit zal onder invloed van hormonen de talgproductie verhogen en de talgklieren worden hierdoor vergroot, die ook nog eens dikker van structuur worden. De afvoerkanaaltjes kunnen verstopt raken door zoveel talg en daarbij komt dat zodra huidschilfers niet of niet goed afschilferen, dit zal samenklonteren met het talg. Hierdoor zal de porie gaan verstoppen, waardoor mee-eters ontstaan.
Dit is nog niet alles: een talgklier bevat o.a. de cutibacterium bacterie. De wand van het afvoerkanaaltje zal door deze bacterie beschadigd raken en uiteindelijk knappen. Hierdoor komt er talg in de omliggende huid terecht en daar veroorzaakt het een ontsteking. Met als gevolg: puistjes in combinatie met roodheid.
Acne vulgaris komt in de puberteitsperiode voor en is een hormonale acne. Onder invloed van het hormoon testosteron krijgen de talgklieren een boost om meer en dikker talg te produceren. Veelal zal deze vorm van acne met de jeugdpuistjes na de puberteit weer verdwijnen, maar helaas geldt dit niet voor iedereen.
Waardoor krijg je jeugdpuistjes?
In de puberteit zorgen hormonen voor veranderingen in je huid:
- De kliertjes in je huid maken meer talg. Dit is een vettige stof.
- De kliertjes kunnen verstopt raken met talg, huidschilfers en bacteriën. Je krijgt dan puistjes met een wit bultje. Of met een zwart puntje (een mee-eter).
- Door een verstopping kunnen kliertjes gaan ontsteken. De puistjes worden dan rood of krijgen een bultje met gele pus.
Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. De ene persoon meer dan de ander. Artsen weten niet precies waarom het bij iedereen anders is.
Acne is deels erfelijk. In sommige families komt acne vaker voor.
Bepaalde medicijnen kunnen acne erger maken. Bijvoorbeeld:
- sommige medicijnen tegen ontsteking (corticosteroïden)
- sommige medicijnen tegen epilepsie.
Wat is het verschil tussen acne en jeugdpuistjes?
Acne is een huidaandoening of een huidziekte, waarvan de puist een van de symptomen is. Zodra de porie in de huid verstopt raakt, zal de cutibacterium bacterie een ontsteking veroorzaken wat resulteert in een puist. De huid zal daarbij rood worden en iets gaan zwellen.
Oorzaken ontstaan jeugdpuistjes
Dode huidcellen: Bij een vette huid vormen snel veel dode huidcellen die de porie (ingang naar de talguitgang) blokkeren. De porie zal gaan verstoppen en vermengt met huidvuil uit zich dat in een soort zwarte plug. Het talg vindt geen uitweg meer en zal een weg in de huid banen, wat veelal een puist veroorzaakt. Oftewel een ontsteking dat gepaard gaat met roodheid en pusvorming.
Te hoge talgproductie: Onder invloed van hormonen, voeding, stress en ook vanuit erfelijkheid kunnen de talgklieren overmatig veel talg produceren. Hierdoor zal ook in combinatie met het ophopen van dode huidcellen de porie gaan verstoppen, waardoor puistjes zullen ontstaan.
Acne bacterie: De cutibacterium bacterie is een specifieke bacterie die de talguitgang zal beschadigen, waardoor het talg een uitweg vindt in de huid. Hierdoor wordt automatisch vanuit het afweersysteem van ons lichaam een ontsteking, een puist dus, gevormd. Ook dit type puist gaat gepaard met roodheid en pus.
Omgevingsfactoren: Denk daarbij aan een slechte luchtvochtigheidsgraad, acne dat ontstaat door contact (helm, sjaal, telefoon), een vuile werkplek of ongewassen kussensloop.
Cosmetica: Sommige foundations zijn sterk verstoppend en daarbij ook uitdrogend. Hierdoor zal de huid sneller kunnen reageren en dus een ontsteking krijgen.
Voeding: Voeding kan de darmflora verstoren en dit kan zich uiten in acne.
Wat te doen tegen jeugdpuistjes?
Er zijn een aantal waardevolle tips tegen puistjes over wat je wel en beter niet kunt doen om het niet erger te maken.
Deze adviezen kunnen helpen bij acne:
- Reinigen: Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je gezicht elke dag 2x met een milde reiniging en spoel het af met veel lauwwarm water. Droog je huid daarna voorzichtig af. Wrijven, scrubben en veel wassen kan de huid irriteren dus behandel met zorg.
- Gebruik geen zeep: Kies liever voor specifieke zeepvrije verzorgingsproducten tegen onzuiverheden, zoals de Decaar purifying cleansing gel. Zeep of andere harde zeepproducten schuren de huid en verwijderen de hydrolipide-laag die de huid beschermt tegen uitdroging. De barrièrefunctie wordt hierdoor aangetast en dat betekent vrij spel voor schadelijke invloeden van buitenaf (vrije radicalen, bacteriën, etc.).
- Niet uitknijpen, niet peuteren: Knijp puistjes niet uit. Krab of peuter er ook niet aan. Want hierdoor kun je littekens krijgen.
- Make-up en crèmes: Gebruik je make-up? Gebruik dan make-up zonder olie. Haal de make-up elke dag van je gezicht. Wil je een crème smeren op je huid? Bijvoorbeeld een dagcrème of een zonnebrandcrème? Gebruik dan een product zonder olie. Je huid kan door olie vetter worden. En ga nooit slapen met make-up, altijd eerst reinigen.
- Eet en drink gezond: Zorg dat je gezond eet en drinkt. Denk hierbij aan volwaardige, gevarieerde voeding met veel groenten en fruit bomvol vitaminen zoals vitamine C. Er is geen goed onderzoek gedaan om te weten of bepaald eten of drinken helpt tegen acne. Merk je toch dat je elke keer na bepaald eten meer puistjes krijgt? Dan kun je wel proberen dit een tijdje niet te eten. Zorg daarbij wel dat je gezond blijft eten. Vermijdt in ieder geval veel suikers, alcohol, roken en sommige hebben last van zuivelproducten.
- Bescherm je huid tegen de zon: Veel in de zon zitten helpt niet tegen acne. De zonnebank helpt ook niet. Gebruik dus altijd een dagcreme met SPF.
- Warme omgeving; In een vochtige omgeving kunnen puistjes erger worden door de zon. Bijvoorbeeld in de tropen. Verfris je huid met een facemist.
- Rust: Pak je rust. Probeer stress te voorkomen, want dit kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en je huid daardoor onrustiger maken.
- Blijf van je huid af: Gemiddeld 65 keer per dag, zo vaak raken we dagelijks geheel onbewust onze huid aan. Niet handig, want hiermee wordt het risico op een bacteriële besmetting (en dus puistjes) vergroot. Om die reden is het ook handig je handen zo vaak mogelijk te wassen. Bacteriën zitten namelijk overal, op een toetsenbord, op het autostuur, op een mobiele telefoon. Regelmatig handen wassen is dus belangrijk.
Wat helpt echt bij jeugdpuistjes?
Dagelijkse verzorging is heel belangrijk, maar natuurlijk wil jij weten wat echt helpt!
Reinig dagelijks met een milde gezichtsreiniging die de huid niet uitdroogt. Gebruik als aanvulling op het reinigen 1 tot 2 keer per week een peeling op basis van salicylzuur. Zo zullen de dode huidcellen minder kans krijgen en de huid zo min mogelijk verstoppen. Vermijd scrubs, de korrel in een scrub zal de huid bij een puistje stuk maken wat de puistvorming kan verergeren en ook kan dit littekens veroorzaken.
De Decaar Oxygengel is een serum die je aanbrengt na het reinigen en voordat je de dagcreme met SPF aanbrengt. Ik heb zo veel pubers in mijn salon geholpen met deze gel.
Koop hier direct de Decaar Oxygengel tegen jeugdpuistjes.
Dit helpt echt tegen acne en jeugdpuistjes
Zorg nadat de huid is gereinigd voor een goede hydratatie met een niet vettende crème, waarin veel vocht (lees: water) vasthoudende bestanddelen zijn verwerkt. Denk daarbij aan een dagcreme met SPF waarin een zonnefilter is verwerkt van minimaal factor 30. De huid kan namelijk niet aan twee dingen tegelijk werken, de acne huid en ook nog eens de strijd tegen de zon.