Hoe ontstaan velletjes langs je nagels?
De velletjes die wel eens langs je nagels ontstaan noemen ze ook wel eens dwangnagels. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn dwangnagels eigenlijk geen onderdeel van je nagels. Ze bestaan uit huidcellen en ontstaan wanneer de huid loslaat van het oppervlak, maar aan de basis nog altijd vastzit. Grote boosdoener van deze losse velletjes is een droge huid, wat je vatbaarder maakt voor koud weer of water en ervoor zorgt dat je huid loslaat. De reden dat ze zo’n pijn doen? Dat heeft alles te maken met hun locatie. Dwangnagels bevinden zich meestal vlak naast de nagel, waar ook veel zenuwuiteinden en bloedvaten te vinden zijn. De gevreesde velletjes kunnen daarnaast ontstekingen veroorzaken. De resulterende zwellingen drukken vervolgens op de zenuwuiteinden, wat leidt tot nóg meer pijn (en roodheid).
Doe in plaats daarvan liever dit: neem een warme douche om je huid week te maken. Ontsmet een nagelknippertje of -schaartje en knip de dwangnagel zo ver mogelijk af. Smeer de plek vervolgens in met een nagelverzorging. Maar let op: deze mag niet te veel alcohol bevatten, aangezien dat je huid alleen maar meer uitdroogt. En de alcohol kan vervelend prikken in de huid.
Is je dwangnagel redelijk pijnlijk en rood? Dan is ‘ie waarschijnlijk al ontstoken. Dat betekent niet per se dat ‘ie ook geïnfecteerd is, maar daar moet je wel voor waken. Leg een ijskompres op het te behandelen gebied en smeer je vinger in met een ontstekingsremmende zalf zoals bijvoorbeeld sterilon zalf of Betadine zalf om te voorkomen dat de infectie zich verder ontwikkelt.
Komt er vocht of pus uit het ontstoken gebied? Ga voor de zekerheid bij je huisarts langs. Het kan zijn dat je orale antibiotica nodig hebt.
Hoe voorkom je velletjes naast je nagels?
Om vervelende velletjes naast je nagels zoveel mogelijk te voorkomen, kun je twee hele eenvoudige dingen doen.
- Allereerst: zorg voor een goed gehydrateerde huid. Zo voorkom je dat je handen uitdrogen – en zoals je hierboven hebt gelezen, maakt dat je minder vatbaar voor velletjes. Smeer zeker in de wintermaanden regelmatig mat nagelriemverzorging of handcreme, met name na het douchen en handen wassen. Wat je ook nog kunt doen, is handschoenen dragen, zowel buiten in de kou als binnen tijdens het afwassen. Heet water en zeep kunnen je poezelige handjes namelijk ook uitdrogen.
- Daarnaast kun je ook de handen en de nagels / nagelriemen een paar keer per week scrubben met een handscrub. Hierdoor verwijder je de dode huidcellen en overtollige velletjes al een beetje. Ook maakt het de huid lekker zacht, voorkom je eeltvorming en hydrateer je de huid heel goed.
Je vindt alle handverzorgingsproducten hier en de nagelverzorgingsproducten hier.
Kom je niet van je nagelproblemen af? Neem dan gerust contact met me op want ik help je graag. Stuur maar een email naar [email protected]
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna!
_________________________________________________________________________
Recente artikelen
-
Nieuw van Loveli: de Loveli Conditioner
Door Sandra van Leeuwen
-
Boost je huid met de natuurlijke huidverzorging van Madara
Door Jessie Bom
-
Nieuwe cadeau sets van Loveli
Door Sandra van Leeuwen
-
Hoe komt het dat ik velletjes heb als ik skincare heb gebruikt?
Door Sandra van Leeuwen
-
Onderschat de kracht van hydratatie niet!
Door Sandra van Leeuwen
-
Dé producten om jouw flawless wenkbrauwen te creëren.
Door Jessie Bom
-
Huidverbetering van je lichaamshuid
Door Sandra van Leeuwen
-
Decaar kerstactie 2022
Door Sandra van Leeuwen
-
Help, er zit een scheur in mijn nagel. Wat kan ik daar aan doen?
Door Sandra van Leeuwen
-
Het beste om je benen mee te scheren is de Happysops Shaving bar
Door Jessie Bom
Wat is de oorzaak van kapotte nagelriemen?
Wat zijn dwangnagels?
Wat zijn nijnagels?
Wat is de beste nagelriemverzorging
Hie verzorg je de nagelriemen het beste?
Wat kan ik doen tegen droge nagelriemen