Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
In cosmetica producten wordt veel gebruik gemaakt van oliën, zowel natuurlijke als synthetische oliën. Maar wat is het verschil en waarom zou je de ene olie beter kunnen laten staan? Ik ga het je allemaal vertellen.
Voor de 20e eeuw wist men niet dat de huid oliën kon doorlaten. Men ging ervan uit dat de huid niks doorliet en het ons lichaam volledig afsloot van buitenaf.
Het gebruik van natuurlijke oliën in make-up en cosmetica gebeurde wel, maar ze gingen na een tijdje vreemd ruiken doordat deze oxideerden. Om de nare geur te maskeren werden allerlei geurende materialen toegevoegd om het aantrekkelijk te houden voor de consument.
Minerale olie, het klikt heel natuurlijk, maar niets is minder waar! Minerale olie is synthetische olie vervaardigd uit aardolie.
De komst van de synthetisch vervaardigde minerale olie, afkomstig van de aardolie-industrie bleek dé oplossing voor dit probleem. Minerale olie werd reeds gebruikt voor het verwarmen en verlichten van huizen, toen ook de cosmetica industrie ermee aan de haal ging. Een logisch gevolg, want welk cosmeticabedrijf wil er nou niet een grondstof inkopen die goedkoop is, goeie marges heeft, stabiel is in cosmetica, en tegelijkertijd vele mensen op korte termijn van hun huidproblemen af helpt? Dat is kassa voor ieder cosmetica bedrijf.
Dus in die tijd vond je in bijna ieder cosmetica product wel minerale oliën. Maar dat is toch niet duurzaam? Tja… duurzaamheid was in die tijd niet echt onderwerp van het gesprek. Minerale oliën werden dan ook door de "onwetende" consument als held ontvangen.
Maar niet alleen vroeger, ook in de hedendaagse cosmetica zitten minerale oliën verstopt. Al meer dan een eeuw lang zijn minerale oliën een van de meest gekozen ingrediënten voor crèmes, lotions, balsems en lippenstiften.
Vaseline, paraffine, paraffine-olie en vaseline-olie zijn allemaal minerale oliën. ‘Minerale oliën’ klinkt je in eerst instantie misschien mooi en gezond in de oren, maar het zijn geraffineerde aardolie-derivaten. Het zijn dus niet-biologische niet-levende stoffen, een soort vloeibare plastics. Minerale oliën zijn biologisch zeer slecht afbreekbaar en geven bij lekkage bodemverontreiniging. Ze reageren niet met andere chemische stoffen (zijn chemisch inert). Minerale oliën worden in de industrie gebruikt als smeermiddel.
Waarom minerale oliën als er ook genoeg echte natuurlijke alternatieven zijn! Ik heb dit artikel geschreven om je meer kennis te geven over de verschillen tussen synthetische minerale oliën en natuurlijke plantaardige oliën zodat je je eigen bewuste keuzes kunt maken. Want alles valt of staat in het leven met bewustwording. Alleen soms mis je gewoonweg bepaalde kennis om je keuzes op te baseren, toch? Ik leg je hieronder alles uit!
Minerale oliën worden op verpakkingen vaak aangeduid met de volgende INCI termen: Paraffinum liquidum, petrolatum liquid, liquid paraffin, petroleum oil, white mineral oil, paraffin oil, petrolatum.
Minerale oliën zijn een bijproduct van de aardolie industrie. Aardolie is een van de fossiele brandstoffen die is ontstaan uit resten van dierlijk en plantaardig leven in het geologisch verleden van de aarde. Van ruwe olie wordt een enorme variatie aan producten gemaakt. Denk aan aardgas, benzine, diesel, smeerolie, asfalt en paraffine. Kerosine is een vorm van paraffine. Maar kan, indien nog verder bewerkt, ook gebruikt worden in cosmetica.
Hieronder zie je een foto wat er allemaal van aardolie gemaakt wordt:
Als je de wereld door een roze bril bekijkt zou je kunnen stellen dat een bijproduct verwerken in zekere zin, "zero-waste" is? Al gaat dit uiteindelijk toch knagen... want minerale oliën zijn afkomstig van niet hernieuwbare grondstoffen. Oftewel, ze kunnen onze grote mate van consumptie niet bijhouden omdat het erg lang duurt voordat deze grondstoffen worden vernieuwd. Daarnaast zijn deze oliën niet biologisch afbreekbaar en kunnen ze ons ecosysteem verstoren zodra ze weer terug in de natuur belanden.
Kortom, als je voor clean beauty wilt gaan, laat deze dan achterwege en ga echt voor de natuurlijke oliën!
Ik vertelde het al eerder: Minerale oliën worden veel gebruikt vanwege de lage prijs en hoge stabiliteit in cosmetica. Doordat ze extreem bewerkt zijn gaan ze niet vies ruiken, verzachten en beschermen ze het huidoppervlak en geven ze altijd hetzelfde resultaat. One size fits all!
Bekende babymerken bijvoorbeeld, zijn groot fan van minerale oliën. Dit is niet zo gek, want minerale olie blijft op de huid liggen en vormt een uitstekende beschermlaag. De afsluitende werking van de minerale olie legt een filmlaagje op de huid en voorkomt hiermee dat bacteriën uit de luier in de huid trekken en irritatie veroorzaken. Dit is dan ook een snelle goedkope oplossing voor de bescherming van babybilletjes.
Ook bekende lippenbalsems maken gebruik van minerale oliën. Je hebt ze in een potje en een stick, maar ze doen eigenlijk maar één ding, de huid afsluiten. Ideaal voor gebroken lippen en ruwe plekjes. Het jammere is alleen dat dit ook de enige functie is die ze hebben. Beschermen en verzachten doen ze wel op korte termijn, maar huidvoordelen op lange termijn hebben ze niet. Het is niet voor niks dat je telkens moet blijven smeren. Het is een quick fix.
Al zijn minerale oliën misschien niet gevaarlijk en populair vanwege de afsluitende eigenschappen, natuurlijke alternatieven die hetzelfde resultaat bereiken zijn er ook! Ze zijn niet echt nodig. Denk bijvoorbeeld aan een candelilla, bijen- of carnauba was. Gemengd met een heerlijke boter en olie beschermen ze de huid door een afsluitend (occlusief) laagje aan te brengen en brengen ze daarnaast belangrijke werkzame stoffen mee die de huid verzorgen.
Vaak word gezegd dat minerale oliën de huid verstoppen. Dit is niet waar. Minerale oliën worden extreem bewerkt met intensieve chemische processen voordat deze worden goedgekeurd voor gebruik op de gezichtshuid en verstoppen technisch gezien dus niet. Máár ze blijven wél op de huid liggen. Met als gevolg dat als je flink gaat zweten met minerale olie op je huid, je bultjes kunt krijgen van het zweet dat niet kan worden afgevoerd. Weer wat geleerd!
Ja, minerale oliën in cosmetica producten kunnen zeker verslavend zijn voor je huid. Zoals ik hierboven al vertelde zijn minerale oliën (zoals paraffineolie) vetachtige stoffen. Hierin kunnen natuurlijke huidvetten oplossen. Je huid maakt onder een laagje paraffineolie geen nieuwe huidvetten aan, want de paraffineolie fungeert als kunstmatige barrière. Als je stopt met het smeren van crèmes waar minerale oliën in verwerkt zijn, gaat je huid droog en onprettig aanvoelen. Je grijpt dan meestal gauw terug naar je crème, waardoor je huid een zogenaamde ‘paraffineverslaving’ ontwikkelt. Denk maar aan je lippenbalsem van Labello waarvan je maar niet af komt of dat je alleen tegen Nivea producten zou kunnen. Ja daar schrik je wellicht van, maar er zitten heel veel minerale oliën in Nivea en Labello. (Meer lezen waarom ik niet zo blij ben met Nivea? klik hier)
Als je eenmaal last hebt van een verslaving aan producten met minerale oliën, dan moet je een lange adem hebben, maar je kan er echt vanaf komen. Je huid zal er ook echt van opknappen! Als eerste stap moet je al je producten met minerale oliën in de prullenbak gooien en producten aanschaffen die deze vervelende stof niet gebruiken. Onderaan deze blog vind je alle merken die vrij zijn van minerale oliën.
Het kan wel 4 tot 6 weken duren om van een minerale olie verslaving af te komen. Mensen die jarenlang minerale olie of vaseline gebruikt hebben doen er soms maanden over om de huid te ontgiften en weer in balans te brengen. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes, irritatie of een schrale en droge huid omdat de huid zelf weer de talgproductie op gang moet brengen. Je ervaart dat de huid er eerst slechter uit gaat zien en het is soms moeilijk te bevatten dat dit noodzakelijk is om een mooie huid te verkrijgen. De verwaarloosde huid moet wennen aan goede verzorging en gestimuleerd worden om zelf weer talg aan te maken. De doorzetter wordt uiteindelijk beloond met een huid die gezond, schoon en in balans is!
Succes!
(Meer lezen over waarom lippenbalsems zo verslavend zijn? Klik op de deze link)
De meeste merken die ik verkoop bevatten geen minerale oliën, maar ik zal ze heironder nog even op een rijtje zetten.
- Loveli
- Decaar
- Happysoaps
- Divaderme
- Alessandro
- Striplac
- Extenso
- Algologie
- Laouta
- Le Beach
- Little Urchin
- Oolaboo
- Rosalique
- ZAO
- zZacht
- Zévy
Heb je hulp nodig bij het afkicken van een verslaving van minerale oliën? Of heb je nog vragen over deze blog? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Ik help je graag!
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna!_____________________________________________________________________
Recente artikelen
Acryllak en gellak onder vuur bij Kassa; is het schadelijk?
Door Sandra van Leeuwen
Viva Donna test Oolaboo SMART aesthetics Derma Pro 5 +
Door Sandra van Leeuwen
Hoe verzorg ik mijn huid het beste tijdens de zwangerschap?
Door Sandra van Leeuwen
Zo maak je de feestelijkste nagels
Door Sandra van Leeuwen
Viva Donna test de Decaar Ultra Sonic Skinblade
Door Sandra van Leeuwen
Wat te doen tegen verkleuring van de nagels door Striplac of nagellak?
Door Sandra van Leeuwen
Hoe gebruik je een natuurlijke shampoo?
Door Sandra van Leeuwen
Budget cadeaus voor kerst
Door Sandra van Leeuwen
Vanaf welke leeftijd mag een kind deodorant gebruiken?
Door Sandra van Leeuwen
Bestaat er Vegan Collageen?
Door Sandra van Leeuwen