Linda Bot, founder van Loveli: “Net als in de puberteit gaan je hormonen door een rollercoaster tijdens de overgang of zwangerschap. Die hormonen kunnen er dus ook voor zorgen dat je op de gekste momenten van de dag ineens die vervelende zweetgeur ruikt. Waar je echt niet op zit te wachten. Probeer het maar eens weg te wassen. Bijna niet te doen met die zweetgeur!
Verschillende typen zweetklieren
Normaal gesproken wordt zweet geproduceerd door je eccriene zweetklieren, wat helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur en het afvoeren van afvalstoffen. Dit zweet is meestal dun en geurloos totdat het in contact komt met bacteriën op je huid, wat dan meestal nog wel te verdragen is.
Naast de eccriene zweetklieren zijn er de apocriene zweetklieren, die worden beïnvloed door hormonen. Hun exacte functie is niet zo duidelijk als die van de eccriene zweetklieren. Het heeft mogelijk een communicatiefunctie vanuit de oertijd, toen we nog niet zo goed met woorden waren.
Het zweet dat ze produceren is niet zo geurloos als je ‘normale’ zweet, is dikker en bevat meer vetzuren. De bacteriën op je huid gedijen goed op deze vetzuren en veroorzaken aanzienlijk meer geur. Deze apocriene zweetklieren bevinden zich op plaatsen met meer lichaamshaargroei, zoals de oksels en de liezen, wat helaas betekent dat de geur langer aanhoudt.
Wat gebeurt er in je lichaam met hormonen?
Gedurende je leven verandert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam voortdurend. Wanneer het niveau van oestrogeen hoog is, voel je je goed en in controle. Stress is minder van belang en je bent blij en energiek. Echter, op verschillende momenten in je leven daalt het oestrogeenniveau aanzienlijk, en juist deze snelle daling veroorzaakt overmatig zweten en die ongewenste zweetgeur.
Wanneer je oestrogeenniveau daalt, ervaar je niet alleen stress, maar ook de hypothalamus raakt in de war en denkt dat je lichaam oververhit raakt. Dit resulteert in een verhoogde zweetproductie om af te koelen. Een plotselinge daling van oestrogeen in je lichaam leidt dus op twee manieren tot onaangename zweetgeuren.
Wat heeft stress met je zweetgeur te maken?
De apocriene zweetklieren worden gestimuleerd door de hormonen cortisol en adrenaline. Wanneer je stress ervaart, geven adrenaline en cortisol een signaal aan de apocriene zweetklieren om dit onaangename zweet te produceren. Deze klieren worden geactiveerd bij verrassing, angst, boosheid en stress. Hoe sterker de emotie, des te heviger de lichamelijke reactie.
Waarom stinkt zweet tijdens de puberteit?
De puberteit markeert het begin van de hormonale veranderingen. Tijdens deze fase beginnen de apocriene zweetklieren te functioneren. In de kindertijd is zweetgeur zelden merkbaar, maar dit verandert drastisch tijdens de puberteit. Wat het nog erger maakt, is dat deze zweetklieren reageren op emoties. Dus juist als je merkt dat je ruikt, ervaar je stress, wat de situatie alleen maar verergert. Pubers zijn bekend met emotionele schommelingen.
Waarom stinkt zweet tijdens je menstruatiecyclus?
Gedurende je cyclus verandert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam voortdurend. Tijdens de ovulatie is je oestrogeenniveau op zijn hoogtepunt, maar als je eitje niet wordt bevrucht, daalt het snel en bereikt het een dieptepunt vlak voor je menstruatie. Deze snelle daling van oestrogeen veroorzaakt extra zweet en onaangename zweetgeuren.
Je lichaamstemperatuur stijgt tijdens de ovulatie, tot het moment dat je ongesteld wordt. Je zweet sneller in deze twee weken dan in de andere weken van je cyclus. Je reageert dan eerder op een hogere temperatuur en je zweet sneller als je gaat sporten.
De geur van je zweet verandert. Tijdens je eisprong ruikt je zweet zelfs extra aantrekkelijk voor het andere geslacht. Maar na je eisprong verandert dat weer, vooral in de week voordat je ongesteld moet worden.
Waarom stinkt zweet tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap ervaar je mogelijk een toename in zweten, wat kan worden toegeschreven aan het extra gewicht dat je draagt en een verhoogde bloedstroom in je lichaam. Je zweetklieren werken overuren om je lichaamstemperatuur te reguleren, zelfs wanneer anderen zich kleden voor de kou. Dit kan gepaard gaan met opvliegers, zweterigheid en een algemene toename in zweetproductie, allemaal als gevolg van zwangerschapshormonen.
Na de geboorte van je baby daalt het oestrogeenniveau in je lichaam sterk, wat leidt tot emotionele gevoelens en overmatig zweten. Bij een daling van oestrogeen, raak je het gevoel van controle kwijt en ga je overmatig transpireren. En daarmee ruik je meer naar zweet dan ooit.
Waarom stinkt zweet tijdens de overgang en menopauze?
Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, maar deze daling is niet constant. Het is een fluctuerende daling wanneer je lichaam probeert oestrogeen aan te maken. Deze schommelingen leiden tot overmatig zweten, omdat de hypothalamus in je brein per ongeluk denkt dat je lichaam oververhit raakt.
Oestrogeen is een belangrijke boodschapper voor de hypothalamus, het deel van je brein dat onder andere de temperatuur van je lichaam regelt. Bij een daling van het oestrogeenniveau denkt je hypothalamus per ongeluk dat je lichaam oververhit raakt. En om te koelen gaat je lichaam extra zweet produceren. Hello opvliegers!
Maar het zijn vooral de psychische effecten van de overgang die zorgen voor die penetrante zweetgeur. De hormonale schommelingen zorgen ervoor dat de balans tussen parasympatische en het sympathische zenuwstelsel wordt verstoord. En dat voel je als stress. Of prikkelbaarheid. Of een huilbui. Of een paniekaanval.
Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgen de adrenaline en cortisol ervoor dat de apocriene zweetklieren een seintje krijgen om dat vervelende zweet te produceren.
Wil je meer lezen over overgangszweet? Lees dan deze blog
Wat kun je doen tegen stinkzweet / hormoonzweet?
Als je last hebt van onaangename zweetgeuren, denk je wellicht als eerste aan het verhogen van de hoeveelheid deodorant die je gebruikt. Hoewel dit enigszins kan helpen, zijn conventionele deodoranten ontwikkeld om normaal zweet tegen te gaan.
Normale deodoranten bevatten vaak een combinatie van aluminium en parfum. Aluminium blokkeert de zweetklieren, waardoor zweet de huid niet meer kan bereiken
Geloof het of niet, maar je lichaam zweet om een goede reden. Het blokkeren van je zweetklieren met aluminium is verre van natuurlijk. Laten we dat complexe onderwerp even terzijde schuiven. In eenvoudige bewoordingen zijn reguliere deodoranten bedoeld om zweet te blokkeren en gewoon zweetgeur te maskeren. Maar als je last hebt van hormoonzweet, is het verstandig om te kiezen voor zuiveringszout en zinkoxide.
De oplossing: Zuiveringszout en zinkoxide
Zinkoxide is een krachtig middel tegen hormoonzweet. Zink is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Een tekort aan zink kan zelfs lichaamsgeur veroorzaken omdat het de afvoer van afvalstoffen in ons lichaam verstoort. Zink is van vitaal belang voor een gezond lichaam en is aanwezig in bijna alle multivitaminen.
Op je huid blijkt zink een uitstekende verdediging te bieden tegen zweetgeur, vooral tegen zweet dat wordt geproduceerd door de apocriene zweetklieren. Dit zweet bevat meer vetzuren, en zinkoxide zet deze vetzuren om in geurloze zouten voordat bacteriën hun schadelijke werk kunnen doen.
Zinkoxide kan ook perfect worden gecombineerd met zuiveringszout (natriumbicarbonaat), nog een natuurlijk middel tegen zweet. Het is een uitstekend alternatief als je aluminium in je deodorant wilt vermijden.
Zowel natriumbicarbonaat als zinkoxide blokkeren je zweetklieren niet. Je zult nog steeds zweet produceren, wat essentieel is voor de lichaamsprocessen, maar de geur wordt al voorkomen voordat het zweet je huid bereikt.
Als je zinkoxide combineert met natriumbicarbonaat, profiteer je bovendien van bescherming tegen huidirritaties. Zinkoxide kan zelfs helpen bij het herstellen van de huid.
Dit is de deodorant die je door de overgang helpt
Je lichaam zweet niet voor niets; dit proces wil je niet verstoren. Gelukkig kun je wel iets doen aan die ongewenste geur. Probeer bijvoorbeeld de Loveli Power of Zen deodorant. Deze deodorant heeft een heerlijke geur van roos en lavendel. Niet alleen ruikt het geweldig, de etherische oliën van geranium en lavendel zijn ook heel rustgevend, wat je vast wel kunt gebruiken in deze pittige tijden.
Je vindt hier alle Loveli deodorants!
Wil je meer weten over de Loveli producten of wil je je ervaringen met Loveli delen? Laat dan een reactie achter onder deze blog!
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna!
_________________________________________________________________________________
Recente artikelen
-
Huidverzorgingstips voor tijdens de menopauze
Door Sandra van Leeuwen
-
Alles over Vitamine C voor de huid
Door Sandra van Leeuwen
-
Viva Donna Test Rosalique
Door Sandra van Leeuwen
-
Ingredienten die je beter kunt vermijden in je cosmetica
Door Sandra van Leeuwen
-
Voordelen van gebruik van wasparfum
Door Sandra van Leeuwen
-
Alles wat je wilt weten over Rosacea
Door Sandra van Leeuwen
-
Vitakruid ondersteuning voor de huid, haar en nagels
Door Sandra van Leeuwen
-
Krijg nu korting op Vitakruid producten
Door Sandra van Leeuwen
-
Welke voedingssupplementen kunnen mijn huid ondersteunen?
Door Sandra van Leeuwen
-
Tips voor nog frisser wasgoed
Door Sandra van Leeuwen