Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Helaas krijgen alle vrouwen er mee te maken; de overgang! Het wordt ook wel menopauze genoemd. De een krijgt het heftig en de ander niet. Daar is niets over te zeggen. Maar deze hormonale schommeling / hormoon wisseling brengt een hoop te weeg in de huid. Wat het voor gevolgen heeft voor de huid vertellen we je hier allemaal! En natuurlijk tips om er zo gemakkelijk en fijn mogelijk doorheen te komen.
Wist je dat je in totaal rond de 21 jaar bezig bent met de overgang? Je hebt het vaak zelf nog niet door, maar je doet er 7 jaar over om geheel in de overgang te raken. Je zit ongeveer 7 jaar in de overgang en dan weer 7 jaar er rustig uit.
Al een poosje voel je je gewoon anders in je vel zitten. Maar wat er nou precies aan de hand is; je kan er de vinger niet op leggen. Je hebt een of meerdere van de volgende klachten; sneller moe, soms prikkelbaar, je slaap onrustiger of minder, Wordt af en toe in de nacht drijf nat wakker, je bent wat minder lang ongesteld of juist meer, je hebt geen zin meer in seks en hebt vaker hoofdpijn dan normaal. En ook is het je opgevallen dat je anders zo gladde en soepel huid een beetje ingevallen raakt door volumeverlies. Herkenbaar? Grote kans dat jij in de aanloop naar je overgang zit.
De overgang wordt veroorzaakt door de afname van hormonen. De hormonen oestrogeen en progestoron. Je huid krijgt zijn stevigheid door collageen en elastine. Vergelijk het maar met een matras, een nieuw matras is stevig en veerkrachtig door de vulling, een oud matras wordt slap en er ontstaan kuilen en deuken. Oestrogeen (en ook een beetje door progesteron) zorgt ervoor dat de veren in het matras regelmatig opgeschud worden en als ze hun beste tijd hebben gehad vervangen worden. Je huid blijft stevig en elastisch. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in je huid en tegelijkertijd neemt de dikte van je huid ook af. En de elasticiteit van de huid in de overgang neemt ook af. Niet gek dus dat vrouwen rond de 50 vaak klagen over hun rimpels, slappe huid en ingevallen wangen en doorschijnende huid.
Helaas kan je tijdens de overgang last krijgen van ongewenste haargroei en puistjes. Dit heeft indirect ook weer met oestrogeen te maken. Doordat de productie van oestrogeen daalt, heb je relatief gezien meer van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam. Testosteron heeft “vrij spel’ en kan dan voor ongewenst gezichtshaar, grovere poriën en een beetje acne achtige klachten zorgen.
Het is heel belangrijk om de huid tijdens de overgang goed in de gaten te houden en te verzorgen. De meest voorkomende klachten zijn droge huid, vochtarme huid, slappere huid en meer rimpeltjes. Hieronder wat tips die je kunt meenemen in je verzorgingsroutine! Een goede huidverzorging kan al heel veel doem met je huid.
Wil jij meedoen met een gratis huidverbeteringschallenge die ik heb gemaakt? klik dan op deze link. Normaal kost deze challenge €49.50, maar jij krijgt het alleen nu gratis!
Net als in de puberteit gaan je hormonen door een rollercoaster tijdens de overgang. Dat is je ongetwijfeld al heel duidelijk geworden. Maar die hormonen kunnen er dus ook voor zorgen dat je op de gekste momenten van de dag ineens die vervelende zweetgeur ruikt. Waar je echt niet op zit te wachten in deze toch al heftige periode.
En probeer het maar eens weg te wassen! Bijna niet te doen met die zweetgeur! Lastig dus.Even een beetje meer uitleg wat hormonen doen met je zweet en waar je zweet vandaan komt:
Je zweet wordt normaal gesproken geproduceerd door je eccriene zweetklieren. Dat zweet helpt je lichaam te koelen en afvalstoffen te lozen. Het wordt geproduceerd als je het warm hebt of als je je hebt ingespannen. Dit zweet is waterig dun en geurloos totdat het in contact komt met de bacteriën op je huid. En dan is de zweetgeur meestal nog best te overzien.
Je hebt alleen ook nog andere zweetklieren dan je eccriene zweetklieren, namelijk je apocriene zweetklieren. En die worden aangestuurd door je hormonen!
Wat de functie daarvan is, is helemaal niet zo duidelijk als bij je ‘normale’ zweet. Het heeft mogelijk een communicatiefunctie vanuit de oertijd, toen we nog niet zo goed met woorden waren. Maar daar zit je nu natuurlijk helemaal niet op te wachten. Zo’n boodschap van ‘hé, ik heb stress.’ Of ‘ruik mij, mijn hormonen doen een dansje ’.
En wat nog vervelender is, dit zweet is lang niet zo geurloos als je gewone zweet. Het is namelijk een stuk dikker en bevat veel meer vetzuren. De bacteriën op je huid zijn gek op die vetzuren en gaan nog veel meer stinken! Deze apocriene zweetklieren bevinden zich op plaatsen waar we van nature meer haargroei hebben (je oksels en je liezen) en die haartjes zorgen er helaas voor dat de geur nog langer blijft hangen.
Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Maar het is geen gelijkmatige daling. Het is een daling met pieken wanneer je lichaam probeert oestrogeen aan te maken. En juist die fluctuatie zorgt ervoor dat je begint te zweten. Oestrogeen is namelijk een belangrijke boodschapper voor de hypothalamus, het deel van je brein dat onder andere de temperatuur van je lichaam regelt. Bij een daling van het oestrogeenniveau denkt je hypothalamus per ongeluk dat je lichaam oververhit raakt. En om te koelen gaat je lichaam extra zweet produceren. Hello opvliegers! (bron)
Maar het zijn vooral de psychische effecten van de overgang die zorgen voor die penetrante zweetgeur. De hormonale schommelingen zorgen ervoor dat de balans tussen parasympatische en het sympathische zenuwstelsel wordt verstoord. En dat voel je als stress. Of prikkelbaarheid. Of een huilbui. Of een paniekaanval. (bron)
Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgen de adrenaline en cortisol ervoor dat de apocriene zweetklieren een seintje krijgen om dat vervelende zweet te produceren.
Natuurlijk is er iets te doen aan de vieze zweetgeur door hormonen. Als je die irritante zweetgeur opmerkt, denk je misschien als eerste aan het extra spuiten van je deodorant. En ja, dat helpt vast ook wel een beetje. Maar al die gewone deodoranten en antitranspirants zijn ontwikkeld om gewoon zweet tegen te gaan.
Meestal bevat je deo een combinatie van aluminium en parfum. Aluminium blokkeert je zweetklieren waardoor het zweet je huid niet meer kan bereiken. En parfum maskeert eventuele geurtjes die er toch nog doorheen komen.
Nou geloof ik er heilig in dat je lichaam zweet met een reden en dat dit blokkeren van je zweetklieren met aluminium bepaald niet iets natuurlijks is, maar dat is een heel andere discussie.
Simpel gezegd zijn normale deo’s goed om te blokkeren en maskeren van gewoon zweet. Maar heb je last van hormoonzweet, kies dan voor zuiveringszout en zinkoxide.Zinkoxide is hét wapen tegen hormoonzweet. Zink is een mineraal dat we nodig hebben in ons lichaam. Heb je een tekort aan zink, dan kan dat zelfs een lichaamsgeur veroorzaken doordat het systeem dat afvalstoffen afvoert in ons lichaam verstoord wordt. Zink is echt onmisbaar voor een gezond lijf. Het zit dan ook in bijna alle multivitaminen.
Op je huid blijkt zink een geweldige beschermer te zijn tegen zweetgeur! En dan ook nog speciaal voor zweet dat geproduceerd wordt door de apocriene zweetklieren.
Het zweet dat geproduceerd wordt door je apocriene zweetklieren bevat meer vetzuren en zinkoxide en zet deze vetzuren om in geurloze zouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Maar wat zink dubbel zo sterk maakt als wapen in de strijd tegen zweetgeurtjes, is dat het tegelijkertijd antibacterieel is. Er zijn dus sowieso minder bacteriën op je huid aanwezig die de zweetgeur kunnen veroorzaken.
Zinkoxide is ook nog eens perfect te combineren met zuiveringszout. Zuiveringszout (oftewel natriumbicarbonaat) is nog zo’n natuurlijk wapen tegen zweet. Het is hét alternatief voor als je geen aluminium in je deo wil.
Zowel natriumbicarbonaat als zinkoxide blokkeren je zweetklieren niet. Je zweet dus nog wel gewoon (waardoor de noodzakelijke lichaamsprocessen niet verstoord worden), maar je zweetgeur wordt al voorkomen voordat het zweet je huid heeft bereikt.
Combineer je zinkoxide met natriumbicarbonaat dan heb je ook nog eens het voordeel dat het je huid beschermt tegen irritaties. Zinkoxide kan zelfs de huid helpen herstellen.
Je lichaam zweet niet voor niets. Dat proces wil je niet verstoren. Maar die geur, daar kun je dus gelukkig wel iets aan doen!
Probeer bijvoorbeeld eens de Loveli deodorant. Deze deodorant is verkrijgbaar in verschillende geuren die allemaal stuk voor stuk heerlijk ruiken. Bijvoorbeeld de Loveli Power Zen deodorant Deze heeft een zalige geur van roos en lavendel. Niet alleen superlekker om te ruiken, maar de etherische oliën van geranium (die zorgt voor de rozengeur) en lavendel hebben zelf ook een deodoriserende werking tegen zweetgeur (je kunt niet zeker genoeg zijn, toch? ;-)). En daarnaast zijn ze heel rustgevend. Wat je vast ook wel kunt gebruiken in deze pittige tijden.
Je vindt hier alle Loveli deodorants die heel goed helpen tegen overgangszweetgeuren!
Maar al onze Loveli deo’s hebben dezelfde samenstelling hoor, dus ze werken allemaal even goed tegen zweetgeur. Op de Loveli Sensitive Skin deodorant na, die bevat minder natriumbicarbonaat en werkt hierdoor ietsje minder sterk tegen zweetgeur, die zou ik dan ook met name aanraden voor heel gevoelige huidjes.
Stralende Groetjes Viva Donna!
__________________________________________________________________________________
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Welke klachten huid overgang?