Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
PFAS Vrije make-up kopen. Klik hier ->
Gisteren zag ik een herhaling van Radar van 11 December 2023 over het eventueel aanwezige PFAS bij make-up producten. Uiteraard gingen mijn radertjes direct aan de gang. Is het echt zo dat make-up deze schadelijke PFAS bevat? Wat heeft PFAS voor effect op het lichaam? Welke make-up producten bevatten geen PFAS? Ik heb het voor je nagezocht en hieronder zal ik je al mijn bevindingen vertellen zodat jij veilig je make-up kunt gebruiken.
Wil je zelf de uitzending terugkijken? Klik dan hier ->
'PFAS' (afkorting van Per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen met dezelfde soort verbinding. Waarschuwingen voor PFAS in je pannen, komen je misschien bekend voor. Maar de schadelijke stoffen zitten in meer producten, waaronder dus een hoop cosmeticaproducten.
Maar waarom worden PFAS verwerkt in jouw make-up? Afgeleid van fluor, zijn deze PFAS-stoffen vet-, vuil- en waterafstotend. Handig dus voor anti aanbaklagen in pannen en voor bijvoorbeeld jouw waterproof mascara. Maar wie zich regelmatig blootstelt aan PFAS, loopt gezondheidsrisico's.
Zitten PFAS ook in cosmetica? Vroeg ik me af. Ja, ook in de reguliere cosmetica zitten PFAS, denk dan vooral aan waterproof mascara's. Maar niet alleen in waterproof mascara's helaas, ook in foundation, oogmake-up en lipsticks worden PFAS verwerkt en gevonden naar onderzoek.
Wie dagelijks make-up mét PFAS gebruikt, komt direct in contact met deze schadelijke stoffen. Waar bij voedsel de hoeveelheid PFAS wél wordt gecontroleerd, is dat bij make-up niet het geval. De Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA) heeft namelijk wél richtlijnen opgesteld voor een maximum hoeveelheid PFAS via voeding of drinkwater, maar niet voor PFAS die via de huid worden opgenomen.
De vastgestelde norm PFAS ligt boven een halve gram per dag, maar als je dagelijks veel cosmeticaproducten gebruikt, overschrijd je al snel die norm. Zo vertelt toxicoloog Jacob den Boer aan Radar.
Het zorgwekkende aan PFAS is dat ze niet snel uit ons lichaam verdwijnen. Na het aanbrengen van cosmetica duurt het vijf jaar voordat de helft van de opgenomen hoeveelheid PFAS is afgebroken door het lichaam. Daarna is dat weer de helft van de helft. Dit wordt ook wel de halfwaardetijd genoemd.
Door dit herhalende proces, hebben PFAS een langdurige aanwezigheid in ons systeem. Als je elke dag weer PFAS via producten laat doordringen tot je lichaam, blijven de aanwezige PFAS alleen maar oplopen. Zo kan de afbraak van PFAS door het lichaam langer duren dan je misschien dacht.
In cosmetica zal je in Nederland zelden PFAS aantreffen. Mocht je toch PFAS in cosmetica aantreffen, is er geen reden tot ongerustheid. Simpelweg omdat álle cosmetische producten die in de EU op de markt gebracht worden, een strenge risicobeoordeling ondergaan. Een robuust veiligheidsdossier met ruime marges verzekert dat er geen risico’s zijn. Als op het etiket een ingrediënt uit de PFAS-familie staat, is het per definitie in zo’n kleine dosis dat het veilig is voor de gezondheid. Anders zou het product nooit de strenge beoordeling doorstaan.
De wetenschappelijke risicobeoordeling van cosmetische ingrediënten vormt de hoeksteen van de Europese cosmeticaregelgeving. Het onafhankelijke orgaan SCCS (Scientific Committee On Consumer Safety) beoordeelt het risico van ingrediënten op basis van strikte wetenschappelijke criteria. Ook eventueel hormoonverstorende effecten maken deel uit van de beoordeling en dit met ruime veiligheidsmarges.
Hoewel kanker één van de ernstigste risico's is, is het belangrijk op te merken dat dergelijke gevolgen pas optreden bij een hoge concentratie PFAS.
De kans is vooral groot dat het immuunsysteem door deze stoffen wordt aangetast, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten en ontstekingen. Daarnaast kunnen PFAS reacties op vaccinaties verzwakken, terwijl ook het cholesterolgehalte en de werking van de lever en schildklier kunnen worden beïnvloed.
Ook vallen PFAS onder de zgn. hormoonverstorende stoffen.
Lees ook mijn artikel over hormonverstorende ingredienten ->
Het lijkt als consument erg moeilijk te zijn om erachter te komen of er PFAS zitten in de make-up die je koopt bij drogisterijen en parfumerieën.
Wel is het zo dat er bepaalde keurmerken zijn om te controleren of producten geen PFAS bevatten. De labels zijn: het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan.
Aan de hand van het etiket kan men na gaan of bepaalde stoffen in een product zitten. Op ieder product staat de zogenaamde INCI-lijst die alle gebruikte ingrediënten vermeldt, in alle transparantie.
Vooral in waterproof mascara's vind je PFAS. Het waterafstotend te maken kan alleen door een chemisch stofje te gebruiken. Mensen vragen vaak aan mij of ik waterproof mascara's heb, maar in de natuurlijke cosmetica is dat niet mogelijk om deze te fabriceren. Wel hebben ze wel water resistent mascara maar echt waterproof heb je kennelijk toch chemische stoffen voor nodig. En wil je die wel op je wimpers zo dicht bij je ogen?! Er zijn niet voor niets zoveel irritaties van...jawel: waterproof mascara's.
Wil je een fijne mascara zonder PFAS? Klik dan hier ->
De make-up en cosmetica merken die ik verkoop bevatten geen PFAS of andere hormoonverstorende ingrediënten. Je kan de merken ZAO make-up, Loveli, Rosalique, Laouta, Le beach, Little Urchrin en Divaderme dus veilig gebruiken!
Heb je nog vragen? Laat het dan weten in een rectie onder deze blog. Ik help je graag!
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna
________________________________________________________________________