Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Wij vrouwen krijgen er allemaal een keertje mee te maken: De overgang of menopauze ( al zit er wel verschil tussen, maar dat leg ik je later uit) Tijdens de overgang gebeurt er van alles in ons lichaam. En dit heeft helaas ook invloed op onze huid. Belangrijk is daarom om ook je huidverzorgingsproducten hierop aan te passen. Maar welke producten kies je en hoe verzorg je tijdens deze periode het beste je huid? In deze blog vertel ik je meer over het omarmen van de natuurlijke schoonheid van de huid.
De overgang wordt vaak onterecht bestempeld als menopauze. Terwijl dit echt iets anders is. Met als belangrijkste verschil: de lengte van de fase. De menopauze staat voor de laatste menstruatie van een vrouw, dus echt de menstruatie zelf. Terwijl de overgang staat voor de jaren na deze laatste menstruatie. Dit is daarom ook een veel langere periode dan de menopauze.
In deze blog zal ik het hebben over de gehele periode, want ook voordat je echt in de menopauze komt, kun je ook al lichamelijke klachten en huidklachten krijgen.
Huidveroudering start sneller dan je denkt. Vanaf je 25ste begin je collageen te verliezen en beginnen de vetkussentjes rond je ogen en gezicht uit te putten. Dit kan nog verergerd worden door suikerconsumptie, vooral geraffineerde suiker, omdat die zich vasthecht aan collageen en dit afbreekt (Glycatie). Het is belangrijk om je huidverzorging aan te passen aan je huid als deze veranderingen plaatsvinden.
De overgang heeft ook een relatief grote invloed op onze huid. Tijdens zowel de menopauze als de overgang gebeurt er van alles in je lichaam. Met als grootste verandering: de hormoonhuishouding.
Het is met name het hormoon oestrogeen dat tijdens deze periode afneemt. En oestrogeen speelt juist zo’n belangrijke rol in de conditie van je huid. Zo is oestrogeen onder andere verantwoordelijk voor de collageen aanmaak. Een belangrijke bouwsteen als het gaat om een stevige en elastische huid.
En hier blijft het helaas niet bij, want hoe ouder we worden, hoe dunner de huid wordt. Ook dit zorgt voor huidveranderingen, als: een slappere huid, een minder stevige huid en een toename van rimpels. Andere huid veranderingen door de overgang die veel voorkomen zijn:
Hieronder ga ik dieper in op deze huidklachten.
Oestrogeen speelt dus een belangrijke rol in de conditie van je huid. En een daling van dit hormoon kan voor allerlei huidklachten zorgen, waaronder: een droge huid door de overgang.
De oorzaak van een droge huid in de overgang is vrij simpel. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van zogeheten ‘waterbindende stoffen’ in je huid. Voorbeelden van dit soort waterbindende stoffen zijn: hyaluronzuur, ureum, glycerine. Ze zijn verantwoordelijk voor je algehele huidhydratatie.
Een logisch gevolg van een dalende oestrogeen productie is daarom ook: een dalende aanwezigheid van waterbindende stoffen. Dit heeft als gevolg dat je huid minder goed in staat is om water vast te houden. En zo sneller haar water verliest, waardoor een droge huid in de overgang ontstaat.
Door deze droge huid kan het ook lijken alsof je plotseling meer lijntjes in je gezicht ziet staan. Vaak gaat het hierbij niet om rimpels, maar om zogeheten droogte rimpels. Het zijn fijne lijntjes als gevolg van een watertekort in de huid.
Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dit helaas ook. Eigenlijk is dit ook vrij logisch. De huid is tenslotte ons grootste én tevens meest zichtbare orgaan.
Het wordt ons hele leven blootgesteld aan allerlei factoren. Die invloed uitoefenen op de conditie van onze huid. Maar ook processen van binnenuit kunnen uiteindelijk zorgen voor zichtbare veroudering van de huid.
Hierin speelt het hormoon oestrogeen ook weer een grote rol. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de collageen en elastine productie van de huid. En collageen en elastine zorgen op hun beurt weer voor een stevige en elastische huid.
Tijdens de overgang neemt dit hormoon natuurlijk af, waardoor ook de collageen, - en elastine productie zullen dalen. Dit heeft als gevolg dat je huid minder stevig wordt, wat meer gaat hangen en minder makkelijk ‘terugveert’.
Om die reden ontstaat er een wat rijpere huid tijdens de overgang. Wat zich met name uit in: rimpels, ingevallen wangen, een dunnere huid en wallen als gevolg van het doorschemeren van de huid.
Het vervelend van een droge huid tijdens de overgang, is dat dit automatisch ook zorgt voor een jeukende huid. Het is namelijk zo dat hoe droger je huid is, hoe sneller het reageert. Waaronder ook op prikkels van buitenaf.
Deze jeukprikkels zouden op een gezonde huid barrière veel minder klachten geven, dan op een droge huid. Daarnaast kan een droge huid ook foute jeukprikkels afgeven.
Deze combinatie van overgang en jeukende huid komt heel veel voor. Niet zo zeer in het gezicht, maar meer over het lichaam verspreid. Met als voorkeurslocaties:
Sommige vrouwen krijgen helaas ook last van huidafwijkingen tijdens de overgang, waaronder een onrustige huid tijdens de overgang.
In onze bloed zitten twee soorten hormonen. Vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. En mannelijke hormonen, zoals testosteron. Bij vrouwen is de aanwezigheid van vrouwelijke hormonen natuurlijk hoger dan de aanwezigheid van mannelijke hormonen. Dit zorgt voor vrouwelijke kenmerken.
Maar zodra deze hormoonspiegel daalt, ontstaat er verhouding technisch een relatief hoge testosteron spiegel. Oftewel, relatief veel mannelijke hormonen. Deze mannelijke hormonen zorgt daarom ook voor ‘mannelijke kenmerken’, waaronder een verhoogde talgproductie.
Als de huid meer talg aanmaakt, wordt onze huid vetter. Daarnaast zorgt deze talgproductie verhoging ook voor een groter risico op verstoppingen. En zo ook op: mee-eters, pukkeltjes en puistjes. Om die reden zie je vaak dat vrouwen last krijgen van een onrustige huid tijdens de overgang
Een minder voorkomend, maar vervelende huidklacht, is een prikkende huid tijdens de overgang. Deze prikkende huid is vaak het gevolg van een droge huid in combinatie met een verminderde barrière functie.
Onze bovenste huidlaag vormt onze huidbarrière. Met als belangrijkste functie: de onderliggende huidlagen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Zodra de concentratie oestrogeen in ons bloed daalt, vermindert dit ook de conditie van onze huidbarrière. Je huid wordt veel gevoeliger voor invloeden van buitenaf. En reageert hier ook sneller op. Dit kan zorgen voor een prikkende huid tijdens de overgang.
Net als een prikkende huid tijdens de overgang kan er ook een meer brandende huid tijdens de overgang ontstaan. Net als een prikkende huid, hierboven, is de oorzaak ook hiervan: een verminderde huid barrière functie.
De bovenste huid is minder goed intact. Met als gevolg: kleine openingen richting de diepere huidlagen. Zodra de bovenste huidlaag wordt blootgesteld aan een mogelijk irriterende factor, reageert de huid hier veel sneller op.
Denk bijvoorbeeld aan: de wind, koud weer, bepaalde cosmetica stoffen, heet water, kleding, bepaalde make-up producten. Het zijn allemaal voorbeelden waar een gezonde huid barrière laag niet of nauwelijks op zal reageren. Terwijl een kapotte huid barrière laag dit wel doet.
Op die manier kan een afname van oestrogeen en een afname van de algehele huid barrière functie, zorgen voor een brandende huid tijdens de overgang.
Doordat de hormonen veranderen kunnen er ook klachten optreden in de bloedvaten. Hormonen spelen vaak een rol in het in onbalans raken van het microbioom van de huid. En als het microbioom van de huid niet in balans is dan verandert er veel. De huid produceert minder talg, wordt droger waardoor de huid minder goed is beschermd. Het onbalans van de huid kan zorgen voor irritatei en rode vlekken in je huid.
Je kan ook last krijgen van bloed dat niet meer zo heel snel en goed door de aderen stroomt waardoor er sneller zichtbare adertjes ontstaan.
Een ander bekend, maar heel vervelend, fenomeen is een toenemende haargroei in het gezicht tijdens de overgang. Ook als je vrijwel nooit last hebt gehad van zichtbare haartjes in het gezicht, kunnen ze tijdens de overgang als paddenstoelen uit de grond springen. Maar hoe ontstaat deze toenemen haargroei in het gezicht tijdens de overgang?
De grote boosdoener hierin is het mannelijke hormoon testosteron. Het balans tussen de vrouwelijke, - en mannelijke hormonen raakt tijdens de overgang verstoord. De testosteron hormoonspiegel is hierdoor relatief hoog.
Hierdoor nemen ook mannelijke kenmerken ook toe. Denk aan een verhoogde talgproductie, waardoor je last kunt krijgen van een onzuivere huid en acne klachten tijdens de overgang. Maar dus ook van meer haargroei op je gezicht tijdens de overgang.
Extra haargroei in het gezicht tijdens de overgang is niets ernstigs, maar cosmetisch kan het behoorlijk storend zijn. Gelukkig zijn er een aantal behandelmethodes die ervoor zorgen dat de haartjes aanzienlijk verminderen. Voorbeelden zijn:
Om je huid tijdens de overgang een handje te helpen, kun je er in ieder geval voor zorgen dat je uitdroging zoveel mogelijk beperkt. Douche kort en liever ook niet te heet. Lang en heet douchen zorgt namelijk voor het verdampen van vetten. En zo voor een drogere huid.
Het is erg belangrijk dat je bij een huid in de overgang geen ingrediënten gebruikt die niet fijn zijn voor de huid zoals parabenen, siliconen, parfumstoffen enz. Wil je weten welke ingredienten je beter kunt vermijden? Lees dan deze blog.
Als je merkt dat je last krijgt van een droge huid door de overgang, is het goed om de huid extra goed te hydrateren. De oestrogeen spiegel neemt tijdens de overgang af en zo ook de hoeveelheid waterbindende stoffen in de huid.
Smeer bij voorkeur een dag,- en nachtcrème waaraan ingrediënten zijn toegevoegd die zowel water aantrekken als water beter vasthouden. Voorbeelden van dit soort hydraterende ingrediënten, zijn: ureum, ceramides en hyaluronzuur.
Hier een aantal voorbeelden van hydraterende crèmes, bijvoorbeeld:
Daarnaast is het ook verstandig om de hoeveelheid antioxidanten wat aan te vullen. Denk aan bekende vitamines, als: vitamine C, vitamine E, groene thee extract, zoethoutwortel extract en bakuchiol.
Deze ingrediënten beschermen de huid niet alleen tegen veroudering. Ze zorgen er tegelijkertijd voor dat je huid rustiger wordt en eventuele huidontstekingen verminderen. Op die manier helpen antioxidanten ook bij een onrustige huid tijdens de overgang.
Verder is het natuurlijk heel belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. De zon is heerlijk, maar is ook de grootste huidverouderaar die er is. Gebruik dus iedere dag, 365 dagen per jaar een dagcreme met SPF.
Hier een voorbeeld van antioxidantrijke crèmes/serums, bijvoorbeeld:
Hier een voorbeeld van een goede dagcreme met SPF:
Een onmisbare stap in de juiste huidverzorgingsroutine is: exfoliëren. Oftewel, het smeren van een exfoliant. Een exfoliant is namelijk in staat om dode huidcellen van de huid te weken, waardoor nieuwe huidcellen versnelt gaan delen. Op die manier stimuleert je het huidvernieuwingsproces, waardoor dode huidcellen minder snel opstapelen. En de huid er steviger en stralender uit ziet.
Heb je vooral last van een droge huid door de overgang? Kies dan voor een exfoliant met glycolzuur. Glycolzuur werkt namelijk op de bovenste huidlaag in. En verbetert hier onder andere algehele huidhydratatie.
Heb je vooral last van een onzuivere huid door de overgang? Kies dan voor een exfoliant met salicylzuur. Salicylzuur werkt namelijk tot diep in de poriën en vermindert zo eventuele verstoppingen. Daarnaast heeft salicylzuur een ontstekingsremmende werking op de huid, waardoor roodheden, irritaties en huidontstekingen verminderen.
Hier een aantal voorbeelden van exfolianten, bijvoorbeeld:
Ook je voeding heeft invloed op de huid. Tijdens de overgang zou je daarom extra kunnen letten op bepaalde voedingsstoffen die een direct effect hebben op de huid. Het innemen van voldoende omega vetzuren, zorgt bijvoorbeeld voor een betere huidhydratatie. Denk aan vis, noten en plantaardige oliën.
Verder is het goed om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Deze antioxidanten dragen namelijk bij aan een betere huidbescherming. Daarnaast zijn er ook antioxidanten, denk aan vitamine C, die een positieve invloed hebben op de stevigheid van de huid. Voedingsmiddelen die een relatief hoge concentratie antioxidanten bevatten, zijn:
Hoe je make-up wordt beïnvloed hangt af van welke huidklachten je hebt.
Een extreem droge en uitgedroogde huid heeft meer fijne lijntjes, waar make-up zich in nestelt. Make-up kan ook de extreem droge huid irriteren.
Het gebruik van de verkeerde producten bij acne kan de huid verder irriteren en ontsteken, vooral comedogene producten.
Ook het bedekken van pigmentatie zoals couperose kan lastig zijn. De huid kan geïrriteerd raken door de ingrediënten in veel producten.
Rosalique is een 3 in 1 formule is ideaal voor tijdens de overgang en de menopauze. Het camoufleert, geneest en beschermt de huid, wat het perfect maakt voor de huid tijdens de menopauze.
Rosalique bevat bijvoorbeeld ontstekingsremmende ingrediënten zoals panthenol en a-bisabol, waarvan klinisch is bewezen dat ze roodheid verminderen, veroorzaakt door aandoeningen zoals rosacea .
Rosalique maakt ook gebruik van een unieke micro-ingekapselde technologie, met groene pigmenten die openbarsten om beigekleurige pigmenten te onthullen. Deze werken samen om roodheid tegen te gaan en te camoufleren.
Rosalique bevat ook een breedspectrum 5* gewaardeerde SPF 50, wat belangrijk is voor ieder zijn of haar huid, maar in het bijzonder voor mensen die worstelen met acne of rosacea.
Gebruik een goede moisturizer onder Rosalique, bijvoorbeeld met peptiden of ceramiden, of zelfs een beetje olie, voor extra hydratatie.
Ik heb Rosalique getest. De resultaten van deze test lees je in deze blog.
Wil je meer weten over huidverzorging en make-up tijdens de overgang?
Laat dan een reactie achter onder deze blog. Ik help je heel graag!
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna
_____________________________________________________________________
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen