Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Jarenlang waren we blij met onze pot creme van de drogist zonder er bij na te denken of het wel of niet schadelijk zou kunnen zijn.
Zo waren we ook gelukkig met onze pannen met antiaanbaklaag, perfect om zonder olie of boter een gebakken eitje te maken. To ze zo'n 10 jaar geleden opeens in een kwaaddaglicht kwamen te staan met het verontrustende verhaal dat teflon PFOA ( perfluoroctaanzuur) bevat. Het zou kankerverwekkend zijn en leveraandoeningen en hoge cholesterol veroorzaken. Dus deze stof ging in 2015 op het verboden lijstje. Maar natuurlijk wilde we nog steeds die gehaktbal of pannenkoek, dis die antiaanbaklaag werd voortaan gemaakt van chemische goedjes. Deze stofjes zijn ook niet zo veilig; Ze verstoren je hormoonhuishouding!
Maar wat houdt verstoring van je hormoonhuishouding nou precies in? Welke stoffen zijn dat, waarom zijn ze schadelijk en voor wie? En is er reden tot paniek? Ik vertel je her hieronder alles over!
Hierboven vertelde ik over de antiaanbakpan, maar voor de duidelijkheid, deze vervelende stofjes zitten ook in andere producten zoals:
En dit is nog maar het topje van de ijsberg! Het zit in brandvertragende kleding en producten, in producten om het langer te bewaren of om iets waterafstotend te maken.
Zoals ik je hierboven al vertelde zitten er ook in verzorgende producten soms hormoonverstorende ingrediënten zoals parabenen, ftalaten, ed. Maar op welke producten moet je dan kijken als je wilt weten of het in jouw product zit.
Letop! Niet in alle merken zitten deze vervelende ingrediënten. Het is dus belangrijk dat je de ingrediëntenlijst eens goed bekijkt om te weten of het er in zit. De merken die ik verkoop bevatten geen hormoonverstorende ingrediënten!
Klik hier om mijn producten te bekijken! ->
Loveli is een van de merken die geen schadelijke of vervelende ingrediënten gebruikt!
Er zijn verschillende hormoonverstorende stoffen die je terug vindt in specifieke producten. Ikz al ze hieronder opnoemen:
Meer vervelende ingrediënten die je beter kunt vermijden in je cosmetica lees je hier ->
Doordat deze stoffen in bijna alle spullen zitten die je regelmatig gebruikt, kom je er dagelijks mee in aanraking.
Zo worden we dagelijks blootgesteld aan een cocktail van allerlei stoffen die mogelijk hormoonverstorend zouden kunnen zijn.
Sommige van die stofjes lijken heel erg op onze eigen natuurlijke hormonen. Het lichaam weet dan niet altijd het goede onderscheidt te maken, waardoor een lichaamscel hetzelfde reageert op de chemische stof als op je eigen hormonen. Hierdoor kun je een reactie krijgen die op dat moment niet gewenst is. Soms hinderen die chemische stoffen ook de transport van onze natuurlijk hormonen door het lichaam. Of ze hinderen de aanmaak van je natuurlijk hormonen waardoor je lichaam niet de juiste hoeveelheid van het hormoon produceert dat het nodig zou hebben.
Natuurlijk heeft dat gevolgen, want hormonen spelen een belangrijke rol in het lichaam. Ze zijn de boodschappers van de berichten van het ene naar het andere orgaan. Door op het juiste m oment de juiste hoeveelheid hormoon af te geven, regelen ze bovendien essentiele functies zoals:
Wanneer die processen in de war geschopt worden, kan dat allerlei consequenties hebben.
De processen die ik hierboven benoemde, moeten niet verstoord worden. Als dat wel gebeurt dmv van chemische hormoonverstoorders, dan kan het lichaam van slag raken.
Hoewel ze nog veel niet weten over deze vervelende stofjes, staat er wel vast dat ze kunnen bijdragen aan een breed scala aan aandoeningen. Immuunziektes, vruchtbaarheidsproblemen, obesitas, een laag IQ, ADHA, borstkanker, prostaatkanker, teelbalkanker, alzheimer, Parkinson, autisme, en schildklier problemen worden ermee in verband gebracht.
Helaas blijkt het een ingewikkelde kwestie te zijn om deze stofjes te verbieden. Er zijn helaas nog niet genoeg goede test uitslagen die de de werking van de chemische stoffen en hun werking op de gezochtheid aan te tonen. Er worden momenteel wel veel onderzoeken gedaan, maar al die stofjes stuk voor stuk identificeren en classificeren is een zeer complexe klus die veel tijd in beslag neemt. De overheid erkent wel degelijk dat deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar pas wetten en regels kunnen maken als al deze onderzoeken gedaan zijn.
Meer kennis is zeker nodig, maar we hoeven niet direct heel bang te worden dat we dood neer zullen vallen of ineens rare verschijnselen zullen krijgen. Al zitten die hormoonverstorende ingredienten in heel veel producten die we dagelijks gebruiken, het zijn over het algemeen maar hele kleine hoeveelheden die je tot je neemt.
Bijvoorbeeld parabenen die werken een beetje hetzelfde als het vrouwelijke geslachtshormoon, maar dan 1000 tot 100.000 keer minder sterk. Volgens het RIVM zou er, met de kennis van nu, bij normaal gebruik geen risico moeten zijn. Bovendien kan je lichaam een kleine mate van hormoonschommeling zelf stabiliseren zonder dat het schadelijke gevolgen heeft voor je gezondheid.
Natuurlijk zijn de hormoonverstorende stoffen voor niemand goed, maar voor het ongeboren kind, baby's, kinderen en pubers die in aanraking komen met deze stoffen maken ze zich het meeste zorgen.
Bij volwassenen die hieraan blootgesteld worden dan veranderen de klachten vaak weer als je niet meer wordt blootgesteld aan de desbetreffende stoffen, maar bij kleine kinderen, zoals hierboven genoemd, die zijn nog in ontwikkeling. De organen en hormoonhuishouding moet nog helemaal rijpen. Als daarin een storing optreedt, kan dat tot serieuze blijven de gevolgen leiden!
Verder kunnen de hormoonverstorende stofjes ook een probleem zijn voor mensen met hormoongerelateerde kanker en obestias. Die stofjes kunnen de hormonen mogelijk verstoren en daarmee het proces verergeren.
Het is natuurlijk wel heel lastig om te zeggen hoe en in welke mate hormoonverstorende ingredienten ook echt ziek kunnen maken. Het is namelijk niet zo dat een stofje ook daadwerkelijk een bepaalde ziekte veroorzaakt.
Het risico verminderen kun je helaas nu alleen door zelf bewust om te gaan met producten. Maak veiligere keuzes, kijk op verpakkingen en ingrediëntenlijstjes om aanraking ermee te beperken tot het minimum. En lees je in op internet over producten die jij veel en vaak gebruikt.
Schakel over op 100% natuurlijke cosmetica en verzorging die geen schadelijke ingrediënten bevat
Vermijdt producten die waterafstotend, antiaanbak en brandwerend zijn.
Met een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf verklein je de kans op hoge blootstelling aan schadelijke stoffen (zoals hormoonverstorende stoffen) via je voeding. Zeker tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf.
Het eerst wat je kunt doen om minder chemische irriterende stofjes binnen te krijgen is: is je cosmetica aanpassen. Er zijn tegenwoordig heel veel merken die geen schadelijke ingrediënten meer gebruiken.
Het lijstje wat ik hierboven heb genoemd met cosmeticaproducten waar vaak hormoonverstorende stofjes in zitten, ga ik hieronder met je delen, maar dan met de veilige versies incl link erachter zodat jij niet verder hoeft te zoeken:
Alle merken die ik verkoop zijn vrij van hormoonverstorende ingrediënten!
Kijk dus snel bij mijn producten en doe er je voordeel mee! Klik hier
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je informatie over de producten? Laat dan een reactie achter onder deze blog!
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna
_________________________________________________________________________
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen