Wat zijn echte natuurlijke cosmetica merken?
Tegenwoordig wordt de term “natuurlijke cosmetica” je echt om de oren gesmeten. Bijna ieder gerenommeerd huidverzorgingsmerk komt ineens met een “natuurlijke huidverzorgingslijn”. Maar deze merken kan je helaas niet vergelijken met de echte natuurlijke huidverzorgingsproducten. Het woord “Natuurlijk” is niet beschermt. Een product mag namelijk al “natuurlijk” genoemd worden als het minimaal 1 % natuurlijke ingrediënten in het product zit. Zo wordt je dus nog wel een misleid door cosmetica merken.
Wanneer is een product echt “natuurlijk”?
Een cosmetica product dat echt natuurlijk is, heeft diverse certificeringen om aan te duiden dat de producten ECHT NATUURLIJK is. Een product dat voor 100% natuurlijk is blijft lastig aangezien een conserveringsmiddel nog lastig te krijgen is op natuurlijke basis. Maar ze komen steeds verder in de wereld van natuurlijke cosmetica, dus wellicht over een paar jaar wel. En een conserveringsmiddel is vaak wel nodig omdat je het product andere niet goed kan bewaren.
Hieronder zie je een foto van Oolaboo. Dat is een merk die alleen maar met 100% natuurlijke ingredienten werkt. Wil je de Oolaboo producten eens beter bekijken? Klik dan op de link of op de foto.
Welke Certificaten zijn er voor natuurlijke cosmetica?
- I'm Green; I’m green staat voor verpakkingen die niet gemaakt zijn van aardolie maar van andere natuurlijke materialen zoals onder andere suikerriet, bamboe. Ze worden ook wel bio plastics genoemd.
- Ecocert; Ecocert staat voor producten die ecologische gecertificeerdEcocert is het keurmerk van een onafhankelijke organisatie dat aantoont dat reinigingsproducten en andere cosmetica producten gemaakt zijn van natuurlijk verkregen ingrediënten.
- Cosmebio; Cosmebio staat voor producten die biologisch gecertificeerd Cosmebio is een internationaal label voor biologische cosmetica. Het label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw.
- Vegan; Producten met het label Vegan gecertificeerd hebben geen enkele dierlijke producten in zich.
- Cruelty Free; Cruelty free gecertifeceerd is dat het niet op dieren is getest, dus simpel vertaald; Vrij van Wreedheid! Ook noemen ze het wel Beauty Without Bunny’s. Dus beauty zonder konijnen! Verder geeft dit aan dat het product geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong bevat.
- Biologisch; De term biologisch (organic) is beschermd. Dus als je je product de Term biologisch meegeeft dan ben je verplicht om de regels van het vervaardigen van de ingrediënten na moet leven.
- Organic; hetzelfde als Biologisch
- Not tested on animals; Niet getest op dieren
- Fair Trade; Fairtradeis een internationaal label / certificering voor eerlijke handel met het Globale Zuiden, opgericht onder de naam 'Max Havelaar' in 1988. Het label vind je onder meer bij voedingsproducten, textiel en cosmetica. Fairtrade garandeert goede arbeidsomstandigheden en omvat eveneens een reeks milieucriteria. Het label biedt (financiële) ondersteuning aan de landbouwer en zijn gemeenschap, d.m.v. een minimumprijs en een premie.
- Zero Plastics Inside. Dit product is 100% vrij van plastic
- Beauty Without Bunny’s; Zie Cruelty free
- BDIH Natural Cosmetics; Een van de certificering labels voor natuurlijke cosmetica is BDIH. Dit staat voor Bundesverband der Industrie- und Handelsunternehmen. Het is een internationaal label voor biologische cosmetica, opgericht in 2001. Het label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Het label is verankerd in de Europese wetgeving. Het wordt beheerd door Cosmebio. Het label wordt gegeven aan producten waarvan een deel van de ingrediënten afkomstig is uit de biologische landbouw.
- Cosmos Natural; Cosmos Naturalis een internationale standaard certificering voor cosmetica. Het is een label die garandeert dat de productie op milieuvriendelijke wijze gebeurt.
- Dermatologisch getest; ieder product dat op de markt komt moet dermatologisch getest worden. Verder zegt het niet zo veel over of iets natuurlijk is of juist goed is.
- Slow Cosmetics; “Slow Cosmetica” is een van de nieuwste labels in de certificering van cosmetica producten en het is zeg maar wel een trend momenteel! Ze zijn ook goed voor ons lichaam … én voor het milieu.
- Ten Free; Deze certificering geeft aan dat het vrij is van 10 schadelijke stoffen
Welke merken zijn echt natuurlijk?
Op de foto hieronder zie een make-up product van ZAO. Dat is een 100% natuurlijk make-up merk. Klik op de foto om direct alle ZAO producten te bekijken.
Heb je nog vragen oer deze blog of heb jij een merk waarvan je wilt weten osf het natuurlijk is? Laat dan een reactie achter onder deze blog!
Stralende groetjes Sandra van Viva Donna
______________________________________________________________________