Stressvolle situaties
Best logisch: in stressvolle situaties ga je meer zweten. Wat gebeurt er dan in je lichaam? Door angst en stress gaat onder andere je hart sneller kloppen en vernauwen je bloedvaten. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Je lichaamsthermometer signaleert dit en zorgt ervoor dat je gaat zweten om de temperatuur weer op normaal niveau te krijgen. Angstzweet kun je trouwens ook écht ruiken. Bij angstzweet wordt je zweet namelijk vermengd met adrenaline en andere stoffen die je alleen op dat moment kunt ruiken, blijkt uit onderzoek.
Verkeerde kleding
Vast herkenbaar: in dat ene t-shirt zweet je áltijd. Waarschijnlijk is het gemaakt van synthetische materialen. Die ademen niet goed en zorgen er zo voor dat je sneller gaat zweten. Ook blijft het langer hangen in de stof.
Verandering van hormonen
Als je in de puberteit zit of in de overgang bent dan kan je zweet ineens minder fijn gaan ruiken. Ook als je zwanger bent of bijna ongesteld moet worden is het mogelijk dat je zweet meer ruikt. Dit komt doordat je hormonen even in onbalans zijn.
Meer over puberzweet lezen? Lees dan deze blog
Meer over hormoonzweet tijdens de overgang lezen? Lees dan deze blog
Hoe te voorkomen: De Loveli deodorant is ideaal tegen hormonale aanvallen van stinkzweet!
Verkeerde deodorant
Deodorant, de keuze is reuze. Maar niet elke deodorant werkt voor iedereen even goed. De één zweert bij een roller, terwijl de ander liever een spuitbus gebruikt. En zweet je echt heel veel, dan is een deodorant niet voldoende. Die gaat namelijk het zweten niet tegen.
Gebruik van medicijnen
Sommige medicijnen bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je ‘s nachts gaat zweten, zoals de pil, paracetamol en antidepressiva.
Hoe te voorkomen: Je kunt niet ineens stoppen met het gebruiken van medicijnen als je deze echt nodig hebt. Heb je wel het idee dat dit de oorzaak is en heb je er last van, dan kun je advies vragen aan je huisarts. Bij sommige medicijnen – zoals de pil – zijn er alternatieven mogelijk.
Verkeerde voeding
Een lekker fruitsapje, fris ijsje of chocolade. We houden van zoet. Maar door alle suikers krijg je een overdosis. Om alles af te voeren, wordt je hele lichaam ingezet. Zo ook je zweetklieren. Vooral mensen met diabetes en hypoglykemie kunnen hier last van hebben.
Hoe te voorkomen: Eet en drink niet te veel zoetigheid. Water met munt en citroen is ook erg lekker! Eet verder afwisselend, genoeg groenten, fruit en drink veel.
Eiwitverbranding
Door lichamelijke omstandigheden kan een tekort aan vet- of glucoseverbranding ontstaan. Hierdoor kan je lichaam overgaan naar een andere energiebron, zoals eiwitten. Door de verbranding van eiwitten ontstaat echter een bijproduct… ammoniak! De geur is vergelijkbaar met urine of kattenpis.
Hoe te voorkomen: Het kan iets tijdelijks zijn, maar komt ook vaker voor bij bepaalde ziekten. Denk aan diabetes, hypoglykemie, ijzertekort. Houdt het langer aan, dan wordt aangeraden om langs de huisarts te gaan.