Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
We krijgen deze vraag over de houdbaarheid van zonnebrand geregeld. Ze hebben nog een verzameling zonnebrand over van vorige zomer (en misschien zelfs daarvoor)? Kan je deze zonnebrand nog gebruiken? Kan zonnebrand ook bederven. In deze blog leggen we je uit hoe je weet of je je zonnebrand nog kan gebruiken of toch beter kan weggooien.
hier vind je de beste natuurlijke zonnebrandproducten ->
De zon is heerlijk en heel gezond, maar er zitten ook nadelen aan de zon. Wil je je huid gezond en beschermd houden? Dan is het belangrijk om iedere dag een product met SPF te gebruiken. Je zonnebrandproduct moet minimaal SPF 30 bevatten. Daarnaast is het belangrijk om er voldoende van aan te brengen op alle delen van de huid die blootgesteld worden aan de zon. Ook belangrijk: je zonnebrand moet niet over de datum zijn.
Over het algemeen zijn SPF/ zonnebrand producten drie jaar houdbaar. Dit geld voor het product als je het geopend hebt. Dit gaat echter niet in alle gevallen op. Er zijn een paar uitzonderingen:
Om te bepalen of je zonbescherming nog goed is, kijk je allereerst naar de houdbaarheidsdatum. Vraag je je af waar je die kunt vinden? Meestal op de buitenkant van de verpakking. Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, kun je er niet meer op vertrouwen dat het product je huid nog echt beschermt tegen schadelijke uv-stralen. Verder is het ook verstandig om met watervaste stift de datum op de fles te schrijven wanneer je het opent. Op de fles staat namelijk niet altijd een houdbaarheidsdatum, maar wel zo’n geopend potje met een cijfer erin. Dit houdt in hoeveel maanden je het na opening kunt bewaren.
Het antwoord op de vraag of zonnebrand kan bederven of over de datum kan gaan is dus: Ja! Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de tekenen zijn als je zonnebrandcrème bedorven is, zelfs als de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.
Je kunt je zonbescherming het best waren op een koele, donkere plek. Warmte, zonlicht en vocht zorgen er namelijk voor dat het sneller bederft. Probeer wanneer je buiten bent je zonnebrandcrème bijvoorbeeld in een handdoek te rollen of bewaar het in je tas om te voorkomen dat zonlicht een effect heeft op de werking van je product.
Als je wil controleren of je zonnebrandcrème nog wel goed is, kijk dan voordat je het gebruikt eerst naar hoe het eruit ziet, voelt en ruikt. Als de textuur anders is (bijvoorbeeld waterig of korrelig), als het product verkleurd is of als het anders ruikt dan eerst, is je SPF waarschijnlijk niet meer goed.
Je hebt nog zonnebrand van een jaar geleden en het was een prijzige zonnebrand, zonde dus om het weg te gooien. Is dit slim?
Het is echt geen goed idee om zonbescherming die over de datum is nog te gebruiken. Je huid beschermen tegen de zon voorkomt niet alleen vroegtijdige tekenen van huidveroudering, maar beschermt je ook tegen uv-stralen die schade aan je huid kunnen toebrengen. Bij zonnebrandcrème die over de datum is, kun je er niet op rekenen dat je huid ook echt beschermd is. De hoogte van de SPF dan holt achteruit. Als je toch besluit om zonnebrandcrème die over de datum is te gebruiken let daar dan op! Je kan alsnog een rode, pijnlijke, verbrande huid krijgen, omdat de beschermingsfactor minder is dan die zou moeten zijn. Je stelt je huid ook bloot aan vrije radicalen, die huidveroudering versnellen. Kortom: doe jezelf een plezier en gooi je zonnebrandcrème weg als je twijfelt of die nog wel goed is.
Het korte antwoord is helaas ja, maar we zullen dat nog iets verder uitleggen.
De kwaliteit van zonnebrandcrème gaat achteruit wanneer het wordt blootgesteld aan warmte, zonlicht en vocht. Als jouw tube zonnebrandcrème naast het zwembad of in de auto heeft gelegen, terwijl jij aan het strand zat, dan heeft dat invloed op je zonnebrandcrème, nog voordat je de tube hebt geopend.
Om ervoor te zorgen dat zonnebrandcrème zo lang mogelijk effectief blijft, bewaar je het op een koele, donkere plek. Doe je dat, dan zou je zonnebrandcrème zeker goed moeten blijven tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Elke zonnebrand die de houdbaarheidsdatum is gepasseerd heeft een andere textuur, geur of kleur dan een net geopende zonnebrand. Als je er voor kiest om je zonnebrandcrème niet te vervangen maar 'm nog even te gebruiken, stel jezelf dan drie vragen.
Is het antwoord op één van deze vragen 'ja', gooi je SPF in dit geval weg en vervang het met een andere zonnebrandcrème.
De waarheid is wel: je zou je eigenlijk niet al te druk moeten maken over het vervangen van je zonnebrandcrème. Waarom niet? In feite zou je iedere dag SPF moeten gebruiken, waardoor jouw zonnebrandcrèmes er in een rap tempo doorheen vliegen. Naast het dagelijks aanbrengen van je SPF, alle 365 dagen die in een jaar zitten, adviseren wij je ook om SPF in verschillende lagen aan te brengen. Van je dagcrème, tot je primer en je make-up: wij houden van een gelaagde aanpak bij het aanbrengen van je SPF.
Het is belangrijk dat je genoeg zonnebrandcrème aanbrengt, maar je moet er óók rekening mee houden dat je het overal gebruikt. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar sommige plekjes worden nog weleens vergeten. Wanneer je de volgende keer je zonnebrandcrème aanbrengt, wees er dan extra alert op dat je je nek, oren en ogen niet overslaat. Dit zijn plekken die nog weleens worden overgeslagen.
Heb je nog aftersun over na je vakantie? Smeer het lekker na het douchen dagelijks op als bodylotion!
Bekijk hier al onze zonnebrand producten nog eens rustig op je gemak.
Stralende Groetjes Viva Donna!
___________________________________________________________________
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen