Black Friday actie. Van 20 november tot 3 december. Kortingscode: #Black24 . . . . . . . . . . . Let op: Vertraagde levertijd mogelijk
Categorieën
Ecologische en duurzame producten
Huidveroudering / Huidverbetering
Hoe verzorg ik het beste mijn huid?
HappySoaps voor een beter milieu
Le Beach Naturel Beauty producten
Rosalique huidverzorging voor rode, gevoelige huid
Salicylzuur is een zuur met natuurlijke oorsprong, dat gebruikt wordt in verschillende vormen van huidverzorging. Het stofje staat namelijk bekend om zijn exfoliërende werking in een lage dosering. Daarnaast is het ook een goed middeltje voor het bestrijden van acne.
Wellicht heb je het ook wel eens gezien in bijvoorbeeld wrat verwijderaars. Hierin zit dan een hogere dosering die de huid verweekt en zorgt dat die huid minder dik wordt. Zodat uiteindelijk de wrat verdwijnt. Deze vorm moet je uiteraard nooit zomaar op je huid gebruiken!
Veel mensen denken bij zuren aan schadelijke stoffen, maar niets is minder waar. Salicylzuur komt namelijk van nature voor in verschillende bomen en planten. Zo is het mogelijk om het stofje uit de bast van wilgenbomen te halen, maar je vindt het ook in verschillende fruitsoorten en cactussen.
Salicylzuur is een BHA
Salicylzuur hoort bij een grotere groep betahydroxyzuren. Je kent deze stofjes misschien ook wel dankzij hun afkorting: BHA’s. Dit zijn stofjes die bestaan uit een zuur en een hydroxylgroep. Deze twee groepen worden gescheiden door twee koolstofatomen. Dit in tegenstelling tot AHA’s, waarbij de twee groepen worden gescheiden door slechts één koolstofatoom.
Je weet nu hoe salicylzuur scheikundig in elkaar zit, maar wat kan dit stofje nou precies betekenen voor je huid? En welke werking heeft het precies?
Welke werking heeft salicylzuur op de huid?
Salicylzuur staat bekend als een verzorgend stofje dat goed is voor je huid. Dat is niet voor niets, want je kunt dit zuur voor allerlei verschillende problemen gebruiken.
Het werkt heel erg goed tegen huidveroudering. Wanneer je huid ouder wordt, vertraagt de vernieuwing van je cellen. Hierdoor ontstaan er sneller oneffenheden en kan je huid soms wat ruw en droog aanvoelen.
Doordat salicylzuur de dode cellen van je huid als het ware losweekt, komen de jonge cellen van je huid aan de oppervlakte te liggen. Hierdoor kan je huid frisser en egaler ogen en gaat het meer stralen.
Dode huidcellen en een huid die van nature te veel talg aanmaakt is vaak de oorzaak van acne. Dit natuurlijke stofje moet je huid soepel houden, maar kan ook voor ontstekingen en irritaties zorgen.
Salicylzuur verweekt dode huidcellen los en kan helpen met het verminderen van je talgproductie. Hierdoor zijn de poriën weer schoner en ontstaan er minder snel puistjes. Het droogt je huid ook nog een klein beetje uit, maar dat is juist goed wanneer je last hebt van een vette en onzuivere huid.
Door je huid regelmatig te behandelen met salicylzuur, houd je de talgproductie in balans. Hierdoor verminder je de kans op acne en andere oneffenheden.
Iedereen heeft elke dag te maken met vuil op zijn huid. Dit vuil kan zich gaan ophopen in je poriën, wat weer voor ontstekingen zorgt. Het resultaat? Puistjes en mee-eters.
Om deze oneffenheden te voorkomen, moet je je huid dus goed en diep reinigen. Salicylzuur helpt daarbij, doordat het dode huidcellen verwijdert, de talgproductie vermindert en vuil kan oplossen.
Het stofje werkt bovendien ontstekingsremmend. Hierdoor kan het ontstoken puistjes helpen kalmeren.
Ik vertelde het hierboven al even. Het werkt ook heel goed bij wratten. Wratten ontstaan doordat bepaalde cellen in je huid zich te snel delen. Hierdoor ontstaat er een ophoping, wat er weer uitziet als een bultje.
Om wratten te bestrijden, moet je deze extra huidcellen dus verwijderen. Salicylzuur helpt daarbij, aangezien het zuur huidcellen op kan lossen en verweken.
Bij wratten wordt er meestal een zuur met een concentratie van 8% of 12% gebruikt. Door het wratje aan te stippen met dit zuur, slinkt het bultje en kan deze zelfs langzaam maar zeker verdwijnen.
Gebruik deze concentratie nooit zo op de huid, alleen bij wratten!
Eelt ontstaat wanneer er veel druk of wrijving op een stukje huid plaatsvindt. Ter bescherming creëert je huid een extra dik laagje, dat hard en stug aanvoelt.
Wanneer je overtollig eelt wilt bestrijden, moet je dit laagje dus weg zien te halen. Salicylzuur helpt met het losweken van de extra huidcellen.
Het maakt de bovenste laag bovendien wat zachter en weker, waardoor het eelt al snel wat soepeler aan kan voelen.
Ook hierbij wordt vaak een hogere dosering gebruikt, dit is wederom niet geschikt voor de gewone huid
Salicylzuur is daarnaast ook in te zetten voor de dagelijkse verzorging van je huid. Hiermee help je verdere huidproblemen voorkomen.
Zo is het mogelijk om het zuur als exfoliërend middel te gebruiken. Hierbij haalt het salicylzuur de bovenste laag van je huid weg, waardoor er alleen gezonde en nieuwe huid tevoorschijn komt.
Daarnaast reinigt het stofje je huid ook diep. Het zuur lost het vuil uit je poriën op, zonder je huid te beschadigen.
Salicylzuur heeft dus allerlei toepassingen, maar hoe gebruik je dit stofje precies?
Je kan salicylzuur op verschillende manieren gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Je kunt ervoor kiezen om het stofje echt dagelijks te gebruiken, bijvoorbeeld in een dagelijkse reiniging. Maar het is ook mogelijk om je huid af en toe te behandelen met het zuur. Denk dan aan een wekelijkse of maandelijkse peeling.
Je kunt dan ook verschillende producten met salicylzuur kopen. Deze werken allemaal net iets anders en gebruik je op verschillende manieren.
Let wel op: het is aan te raden om niet alleen maar producten met salicylzuur te gebruiken. Dit kan je huid namelijk beschadigen. Je huid kan te dun worden, maar je huid kan er ook van uitdrogen. Kies daarom slechts één of twee producten uit voor jouw huidverzorgingsroutine.
Als je last hebt van een vette huid hebt met onzuiverheden, kan je je huid dagelijks reinigen met een speciaal product met salicylzuur. Deze reinigingsgels bevatten een laag percentage van het zuur.
Zo sla je twee vliegen in één klap: je reinigt je huid en haalt overtollig talg weg.
Kijk goed op de verpakking hoe je het product gebruikt, want ieder producten is weer anders.
Ook kun je er voor kiezen peeling of gezichtsscrub met salicylzuur te nemen.
Een peeling met salicylzuur is een creme of gel aangebracht wordt op je huid, waardoor oude huidcellen en vuil worden losgeweekt. Je exfolieert zo je huid, zonder ruwe of schurende producten te gebruiken.
Als je het in een scrub verwerkt dan heeft het een dubbele werking. Je exfolieert de huid met de "harde bolletjes" en je verwijdert door verweking ook dode huidcellen.
Zorg altijd voor een milde vorm van peeling of scrub. En anders is het aan te raden om deze behandeling uit te laten voeren door een schoonheidsspecialist of dermatoloog. Hij of zij weet namelijk precies welk percentage salicylzuur goed is voor jouw huid.
Ook kun je kiezen voor een serum met salicylzuur. Het voordeel van een serum is dat het je huid tegelijk exfolieert en voedt.
Zo verwijdert het salicylzuur oude huidcellen en verzacht het je huid, terwijl het serum ondertussen ook voor gezonde voedingsstoffen zorgt. Een serum met salicylzuur is daarom een betere keuze wanneer je een gevoelige huid hebt.
Breng het serum aan nadat je je huid hebt gereinigd, maar voordat je een gezichtscrème aanbrengt. Een paar druppeltjes zijn genoeg, waarna je het product met ronddraaiende bewegingen inmasseert.
Hieronder zie je het Decaar Acne serum. Ideaal voor als je acne hebt
Heb je last van puistjes, mee-eters of acne? Dan is het soms het beste om het probleem gericht aan te pakken. Dit doe je met een product dat je alleen op je puistjes aanbrengt, plaatselijk dus.
Het voordeel hiervan is dat er een hoger percentage salicylzuur aan deze producten kan worden toegevoegd. Zo behandel je jouw acne zo effectief mogelijk, zonder dat je je gezonde huid beschadigt.
Breng een druppel van deze producten aan op ieder puistje, laat het even intrekken en spoel het vervolgens af met lauw water. Doe dit na het reinigen van je huid.
Er zijn dus verschillende producten met salicylzuur verkrijgbaar, maar voordat je ze gebruikt is het altijd goed om je bewust te zijn van eventuele bijwerkingen.
Ja er kunnen ook bijwerkingen zijn als je cosmetica gebruikt waar salicylzuur in zit. Bijna geen enkel verzorgingsproduct is vrij van eventuele bijwerkingen. Dat geldt dus ook voor salicylzuur.
Er zijn een aantal bijwerkingen die op kunnen treden wanneer je dit stofje gebruikt:
Deze bijwerkingen komen vooral voor wanneer je een te hoog percentage salicylzuur hebt gebruikt. Het is namelijk een zuur en kan dus bijten, wat zorgt voor roodheid, branderigheid en irritaties.
Daarnaast kan het zijn dat je huid overgevoelig is voor het stofje. In dat geval ontstaat er een allergische reactie, maar het is ook mogelijk dat je huid gaat vervellen.
In de meeste gevallen is het voldoende om te stoppen met het gebruiken van salicylzuur. Gaan de bijwerkingen niet weg? Dan is het slim om langs te gaan bij je huisarts of dermatoloog.
Je kunt je bovendien laten adviseren door een professional voordat je salicylzuur gaat proberen bijvoorbeeld door een schoonheidsspecialiste. Zo weet je vooraf welke producten en zuurpercentages goed zijn voor jouw huid, zonder vervelende bijwerkingen.
Voordat je salicylzuur gaat gebruiken, is het ook goed om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.
Salicylzuur is een echt zuur, daardoor kan het je huid beschadigen wanneer je het niet goed gebruikt. Het is daarom erg belangrijk dat je eerst weet hoe je het product op een veilige en verantwoorde manier gebruikt. Hieronder een aantal tips die je vooraf moet het beste even kunt checken, zodat je zo min mogelijk kans hebt op reacties van de huid.
Je huid kan heftig reageren op nieuwe verzorgingsproducten, dus ook op salicylzuur. Daarom is het verstandig om vooraf te controleren of je niet allergisch bent voor dit stofje. Dit doe je door een allergie-check te doen.
Zo doe je de Allergie-Check: Breng een klein beetje van het verzorgingsproduct aan te brengen op de binnenkant van je arm. Houd het plekje 24 uur in de gaten. Is er geen roodheid of irritatie te zien? Dan kan je het product waarschijnlijk gewoon veilig gebruiken.
Het is belangrijk dat je bij een nieuw verzorgingsproduct altijd vooraf de gebruiksaanwijzing checkt. Ieder product met salicylzuur heeft weer een net andere werking. Sommige producten kan je op je huid smeren zonder ze af te spoelen, terwijl andere producten al na een halve minuut moeten worden afgespoeld.
Bekijk daarom goed de gebruiksaanwijzing van het verzorgingsproduct dat jij wilt gebruiken. Twijfel je? Informeer dan bij je schoonheidsspecialist hoe je je nieuwe product met salicylzuur het beste kunt gebruiken.
Een goede moisturizer bij het gebruik van een product met salicylzuur is echt aan te raden. Doordat salicylzuur de talgproductie van je huid vermindert, kan je huid wat droger aan gaan voelen. Je helpt dit probleem te verminderen door tegelijkertijd een moisturizer te gebruiken.
Dit is een verzorging die je huid helpt met het absorberen van vocht. Bovendien zorgt een goede moisturizer voor een soepele en zachte huid door de natuurlijke oliën in je huid in balans te brengen.
Het wordt afgeraden om producten met salicylzuur te gebruiken wanneer je last hebt van bepaalde gezondheidsproblemen:
Wanneer je last hebt van deze problemen, is het beter om vooraf met je huisarts te overleggen of salicylzuur veilig voor je is. Dat geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
Je weet nu hoe je veilig omgaat met salicylzuur, maar het is ook fijn om te weten hoe je het meeste uit dit product haalt.
Als je een nieuw product hebt aangeschaft dan wil je natuurlijk direct aan de slag met je product. Je komt dan misschien in de verleiding om ineens veel salicylzuur te gaan gebruiken. Dat is niet de beste aanpak.
Kies er juist voor om langzaam maar zeker producten met dit stofje te gaan gebruiken. Zo laat je je huid wennen en verminder je de kans op heftige reacties en bijwerkingen.
Begin bovendien met producten met een laag zuurpercentage. Laat je eventueel adviseren door een professional.
Bij een dagelijks te gebruiken product bouw je het zo op:
Als je last hebt van acne dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien van je producten. Lijkt het alsof je acne erger wordt nadat je salicylzuur bent gaan gebruiken? Maak je geen zorgen, want dit kan een natuurlijke reactie zijn.
Bij sommige mensen wordt de acne eerst wat erger voordat de huid echt gaat kalmeren.
Daarom is het aan te raden om vier tot zes weken te wachten voordat je stopt met het gebruiken van salicylzuur. Pas na zoveel weken kan je zien of het product echt werkt of niet.
Hoe gebruik jij salicylzuur in je verzorgingsroutine? Laat een reactie achter onder deze blog!
Stralende Groetjes Sandra van Viva Donna
________________________________________________________________________
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Door Sandra van Leeuwen
Hoe lang duurt het voordat salicylzuur werkt?
Welke dosering salicylzuur moet ik gebruiken?